RU  UA

Війна через референдум: чи відкриє Грузія другий фронт для Росії

У Грузії збираються провести референдум, де вирішать, чи оголошувати росії війну. Однак є велика ймовірність, що грузини не готові до такого розвитку подій після пережитого у 2008 році.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив політтехнолог Михайло Шейтельман.

"Це, напевно, перший випадок в історії, коли збираються шляхом референдуму вирішити, чи оголошувати війну. Я думаю, що востаннє таке спостерігалося під час якогось новгородського віча, коли всі жителі збиралися на площі та вирішували: "Ну що, підемо воювати проти чухні?". І всі піднімали чи не піднімали руки. Погодьтеся, що в сучасному світі, відколи є слово "референдум", такого ніколи в житті не відбувалося, щоб оголошувати війну за підсумками референдуму", - пояснив Шейтельман.

За словами політтехнолога, найімовірніше, влада Грузії розраховує на неготовність населення оголошувати війну росії.

"Це оголосив депутат від партії "Грузинська мрія", правлячої партії. Ця партія м'яко проросійська. Там немає відверто проросійських партій, тому що в цілому в Грузії ніхто проросійськи не налаштований ніхто. Але є гарячі голови та стриманіші люди. Ось партія Іванішвілі веде стриману політику, зокрема, наприклад, не забороняючи росіянам відвідувати Грузію, а навпаки всіляко їх вітаючи. Ця партія реально отримала більшість на останніх виборах, які були не так давно – більше 40% голосів. Тому я думаю, що роблячи таку заяву, вони вірять , що навіть після проведення референдуму грузинський народ не погодиться зараз воювати", - наголосив він.

У Грузії важко згадують події 2008 року. Вони можуть не впоратися, якщо оголосять війну росії.

"Вони пережили велику травму у 2008 році, коли загинуло багато їхніх військових. Вони показали, що вони не можуть воювати з росією, не здатні просто за масштабами зрівнятися. Зараз навряд чи грузинський народ буде готовий розпочати по-справжньому повномасштабну війну. Все ж таки, у нас країна 40 з лишком мільйонів, а у них 3 млн осіб. Боюся, що вони можуть не впоратися з цією війною", - резюмував Шейтельман.