RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Удари окупантів по Дніпру та Запоріжжю, наступ ЗСУ під Лиманом: хроніка війни 29 вересня

Україна 218-й день дає запеклу відсіч окупантам із початку повномасштабного вторгнення Росії. У відповідь на успіхи ЗСУ російська армія продовжує завдавати ударів по великих українських містах.

Вночі 29 вересня ворог запустив ракети по Дніпру та Запоріжжю. На жаль, в обох випадках не обійшлося без руйнувань.

У Запоріжжі вночі прогриміло 9 вибухів, тоді як у Дніпрі повідомляють про два потужні "прильоти".

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 29 вересня


22:37 Повторний вибух у Дніпрі.

22:35 У Дніпрі знову пролунав вибух, який по потужності можна порівняти з сьогоднішнім нічним.

22:25 Сенат США схвалив законопроект про продовження фінансування уряду, що включає 12,35 млрд доларів додаткової допомоги Україні. Відомо, що 7,8 млрд із цієї допомоги підуть на оборону, а решта – на пряму бюджетну підтримку України.

21:55 "Росія не отримає нову територію України. Росія приєднає себе до тієї катастрофи, яку вона принесла на окуповану територію нашої країни.

Ціною того, що одна людина в Росії хоче продовжувати цю війну, буде те, що все російське суспільство залишиться без нормальної економіки, без гідного життя і без поваги до людських цінностей.

Це ще можна зупинити. Але щоб це зупинити, доведеться зупинити одного в Росії, хто хоче війни більше, аніж життя. Вашого життя, громадяни Росії", - заявив Зеленський у вечірньому зверненні, присвяченому закінченню 218-го дня захисту від російської агресії.

20:50 Найближчими днями можуть бути вжиті важливі кроки, які дозволять забезпечити українську армію більш сучасними танками, - заявив сенатор Ліндсі Грем під час відеобрифінгу

"Я сподіваюся, що найближчими днями ми зможемо щось зробити, щоб забезпечити українські сили оборони сучаснішими танками", - заявив Грем.
Все стає значно цікавіше.

20:40 На місці зруйнованого російськими окупантами приватного будинку у Дніпрі, де у ніч на 29 вересня загинуло четверо людей, двоє з них - діти, сидить кавказька вівчарка Крим.

Контужена і осліпла тварина відмовлялася піти з руїн, сподіваючись, що господарі повернуться і заберуть її. Зворушлива історія тваринної вірності.

20:25 Заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз заявив в ефірі Апостроф TV, що на півострові окупаційна влада за допомогою мобілізації проводить зачистку кримсько-татарського народу.

"Громадяни вимушені покидати Крим. Зараз тисячі татар знаходяться в Казахстані, Грузії, Прибалтиці. Ще тисячі шукають шляхи виїзду. На вулицях міст і сіл - порожньо", - розповів він.

20:20 Понад 2000 росіян подали звернення про здачу в полон, повідомив спікер проєкту "Хочу жить" Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Віталій Матвієнко.

За його словами, Україна гарантує російським військовим, які здадуться у полон, утримання згідно з нормами Женевських конвенцій. Зокрема, йдеться про триразове харчування, медичну допомогу та можливість зв’язуватися із родичами на території російської федерації або на тимчасово окупованих територіях Криму та ОРДЛО.

19:45 США закуплять у Південної Кореї озброєння для України на майже 3 млрд доларів, її буде доставлено за посередництва Чехії.

Це будуть ракетні установки і боєприпаси. Передусім мова йде про системи оборони "земля-повітря", відомі як Chiron (по суті, удосконала ПЗРК "Ігла"), дуже ефективні проти низьколітаючих цілей, наприклад, вертольотів.

19:26 ЗСУ знищили командира штурмового загону ПВК "Вагнер" Олексія Нагіна, повідомляє InformNapalm, посилаючись на низку інформаційних ресурсів. 20 вересня біля Бахмута було знайдено тіло 41-річного Нагіна, на прізвисько "Терек".

19:20 При спробі відкинути ЗСУ на Херсонському напрямку підрозділи 234 десантно-штурмового полку (в/ч 74268, Псков), 76 десантно-штурмової дивізії та 7 військової бази (в/ч 09332, Гудаута) зазнали втрат, 8 – убитих, 15 поранених, 12 – зникли безвісти та знищено два танки Т-72Б3, повідомляє журналіст Роман Цимбалюк.

19:15 У результаті нового обстрілу Миколаєва загинуло двоє людей, ще 12 отримали поранення, повідомила голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва. Згодом число жертв зросло до трьох, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

19:00 На окупованій території Донецької області т.зв. "місцева влада" проводить призов і підготовку ще 250 ув'язнених. Вони найближчими днями будуть направлені на доукомплектування підрозділів, що знаходяться на передових позиціях.

18:45 Ворог продовжує зазнавати втрат. Підтверджено ураження зосередження живої сили та військової техніки противника в районі Нової Кубані Херсонської області, що також призвело до детонації боєприпасів. Втрати ворога уточнюються.

18:30 За уточненою інформацією, внаслідок вогневого ураження окупантів у районі Софіївки Бердянського району Запорізької області ворог втратив понад 40 чоловік пораненими та близько 15 загиблими.

18:15 Близько 17:00 у Баштанському районі Миколаївщини воїни зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування "Південь" збили два російські штурмовики Су-25, повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

18:12 ЗСУ сьогодні стримують ворога на сухопутній ділянці у 3390 кілометрів. В тому числі активна лінія фронту з агресором становить близько 850 кілометрів, заявив начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов.

17:55 У ГУР назвали загрозу застосування РФ тактичної ядерної зброї "дуже високою".

"Удари, ймовірно, будуть націлені на місця вздовж лінії фронту, де дислокується велика кількість особового складу та техніки, а також по важливих командних центрах і критичній інфраструктурі. Щоб їх зупинити, нам потрібні не лише зенітні, а і протиракетні системи", – наголосив представник ГУР Вадим Скібіцький.

17:25 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний поспілкувався з верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі.

"Обмінялися думками щодо оперативної обстановки, подальших планів та потреб в озброєнні. Поділився з генералом Каволлі баченням Генерального штабу ЗСУ щодо реагування на мобілізацію в рф. Отримав схвальну оцінку й запевнення у подальшій підтримці", - пише Залужний.

Цікаво, чого тепер чекати русні?

17:15 Минулого тижня гвардійці взяли у полон 24 військовослужбовця армії РФ, знищили бронетранспортер та вертоліт Мі-8, захопили танк Т-72, дві БМП-2, протитанкову гармату МТ-12 "Рапіра", БаЛА типу "Картограф", тягач МТ-ЛБ, протитанковий ракетний комплекс та шляхопрокладач, повідомив глава Департаменту планування застосування ГУ НГУ полковник Микола Уршалович.

16:40 Міністр оборони Олексій Рєзніков оцінив ступінь загрози застосування Росією ТЯЗ проти України.

Він процитував другого президента Леоніду Кучму, котрий стверджував, що у переданого Росії ядерного потенціалу 1997 року закінчувався термін придатності і його все одно треба було списувати й утилізувати.

"Ми його весь віддали до Росії. Тому запитання: а в якому стані цей мотлох у Росії? Наші ракети "Сатана" у Росії ще на озброєнні, ми їх робили понад 40 років тому. І постає запитання: хто їх обслуговує, за якими документами і скільки років цим інженерам… Тому можна натиснути кнопку, але це може бахнути прямо там", - зауважив міністр.

16:10 Повідомляється, що бавовна завітала до т.о Нової Каховки (Херсонська область). Чекаємо подробиць.

15:55 Президент Володимир Зеленський на п’ятницю 30 вересня скликає термінове засідання Ради національної безпеки та оборони України

15:35 Президент Володимир Зеленський продовжує телефонні розмови з міжнародними партнерами України.

Головною темою розмови з польським лідером Анджеєм Дудою стала міжнародна реакція на незаконні "референдуми", проведені Росією на окупованих українських територіях. Обговорили конкретні кроки та заходи, над якими працюватимемо в цьому контексті, військову й оборонну співпрацю.

З італійським прем'єром Маріо Драґі поспілкувалися також про необхідність твердої реакції на проведення Росією псевдореферендумів на окупованих територіях. Поінформував про ситуацію на фронті. Обмінялися думками щодо можливостей продовження оборонної допомоги з боку Італії.

15:09 Сьогодні Путін скликає оперативне засідання Ради безпеки РФ, заявив Пєсков. Також, за його словами, завтра о 15:00 у Кремлі підпишуть договори про входження "нових територій" до складу Росії.

15:06 У Херсоні чутно вибухи.

14:25 Від наступу ЗСУ на Херсонщині та HIMARS у рашистів трясуться ноги. Саме так свої враження від війни на півдні України описує один із російських загарбників.

14:08 Відбувся черговий обмін полоненими. Додому повернулись 4 морпіхі та 2 цивільних. Офіцери - Булахов Олексій та Костенко Микола. Солдати - Герасименко Людмила та Іван Земляной. Цивільні - Андруша Вікторія та Майборода Яна.

13:51 На місці ракетного удару у Дніпрі рятувальники знайшли фрагменти тіла ще однієї дитини, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. На зараз нічна ворожа атака забрала чотири життя. Росіяни убили двох дорослих і двох дітей - 8-річного хлопчика та 9-річну дівчинку.

13:18 Російські окупаційні війська завдали чотирьох ракетних ударів по Краматорську. Відомо про щонайменше 10 поранених людей. Пошкоджені багатоповерхівки, інфраструктура та приватні домівки.

12:50 Польща не відкидає участі НАТО в бойових діях в Україні, якщо РФ застосує ядерну зброю, заявив глава МЗС країни. Також у НАТО заявили, що відреагують на будь-яку навмисну атаку на її критичну інфраструктуру.

12:28 У Білорусі планують розмістити 20 тисяч мобілізованих із РФ, повідомляє українська розвідка. В результаті поповнення співвідношення "досвідчених" та "молодих" військових має становити 1 до 5. Для розміщення планується використовувати існуючі військові фонди, а також цивільні приміщення та будівлі. Нестачу техніки для перевезення особового складу окупаційних військ планується поповнити за рахунок мобілізації цивільних вантажних та легкових автомобілів. Тобто планують віджимати машини у цивільних.

12:09 Бійці 92-ї ОМБр затрофеїли рідкісну командно-штабну машину Р-145БМА на базі шасі "Тигр-М".

11:51 Україна не одразу отримає 18 установок HIMARS, які включені до останнього пакету військової допомоги США. Таке уточнення зробили у Пентагоні. Штати закуповуватимуть ці системи, а не вилучатимуть їх безпосередньо з американських військових запасів. На це піде кілька років.

11:40 За два дні роботи супутника "ICEYE", який придбали українці, ворог вже втратив більше бронетехніки, аніж коштував весь проєкт з супутниками. Про це повідомив міністр оборони Резніков.

10:55 Ворог вдарив з РСЗВ "Ураган" по промисловій інфраструктурі у Криворізькому районі Дніпропетровщини. Попередньо, поранені 13 працівників підприємства в Зеленодольській громаді.

10:50 Фінляндія закриє кордон для в'їзду росіян із шенгенськими візами у ніч проти 30 вересня.

09:58 Внаслідок нічного ракетного удару по Дніпру загинули троє людей, серед них 12-річна дівчинка, ще п'ятеро людей отримали поранення. Рятувальники продовжують розбирати завали.

09:48 Рашисти скаржаться на активний вогонь з боку ЗСУ під Дробишевим. Пишуть, що у тому районі війська РФ зазнають великих втрат.

09:42 У Держдумі підтвердили, що тепер виїзд росіян, які перебувають на військовому обліку, заборонений без дозволу військових комісаріатів. Йдеться про покидання місця проживання (відповідно, виїзд із країни також має потрапити під це правило).

09:13 Ліквідовано ще 430 окупантів.

08:34 Із Севастополя до Херсонської області відправили дві тисячі осіб. Це мобілізовані в російську армію з Криму, більшість з них — кримські татари.

07:59 Євросоюз може заборонити росіянам використовувати європейські криптогаманці. Передбачається, що це може стати новим обмеженням у черговому пакеті європейських санкцій.

07:47 Війська РФ завдали ракетного удару по Миколаєву - пошкоджено цивільні об’єкти. На фото – залишки російської ракети.

07:35 Російське військове керівництво продовжує вживати заходів з поповнення втрат в живій силі, зокрема, комплектувати свої підрозділи за рахунок ув’язнених. За даними Генштабу ЗСУ, до навчального центру на території ростовської області прибуло близько 400 осіб зазначеної категорії. Їх підготовка триватиме до 30 вересня.

07:26 На схід від Куп'янська ЗСУ повернули контроль над Кучерівкою та Ківшарівкою. За Петропавлівку точаться бої.

07:20 Подробиці обстрілу Дніпра, є загиблі.

06:50 Фото та відео наслідків обстрілу Дніпра

06:43 Ось такі звуки вночі чули мешканці Запоріжжя