RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

США оновлять ядерну зброю на базах у Європі: озвучено дату

США вирішили замінити на арсеналах у Європі старі зразки ядерної зброї новими не навесні 2023 року, а вже цього грудня. Установка вдосконаленої гравітаційної бомби була перенесена на грудень, оскільки Володимир Путін загрожує регіону.

Про це повідомляє Politico із посиланням на власні джерела.

Представники Вашингтона повідомили про ці плани європейським союзникам на закритій зустрічі, яка відбулася у Брюсселі.

Читайте також: У Пентагоні представили нову оборонну стратегію США: що відомо

Зокрема йдеться про бомбу B61. Раніше в Пентагоні говорили про те, що вона потрібна для гарантій того, що ядерний арсенал Америки сучасний і безпечний.

Спочатку нові бомби хотіли розмістити на території Європи наступної весни 2023 року, але їх вирішили привезти вже на початку цієї зими.

Автори матеріалу вважають, що оновлення арсеналу тактичного ядерного озброєння є рутинним заходом, але рішення прискорити цей процес є серйозною ескалацією напруженості на континенті з великою війною.

"Заяви про готовність застосувати ядерну зброю, що лунають із Росії, викликали загострену реакцію на Заході. Тепер оновлення американського ядерного арсеналу, швидше за все, викличе ще гострішу реакцію в Кремлі", - йдеться у матеріалі.

B61-12 є останньою модифікацією тактичної ядерної бомби, створеної ще у 1960-х роках

Нагадаємо, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашингтон попередив російського диктатора Володимира Путіна про негативні наслідки у разі застосування ядерної зброї.