RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

G7 та Австралія готують удар по одному з головних джерел доходів Росії: що відомо

Країни "Великої сімки" та Австралія встановлять фіксовану ціну на російську нафту – таким чином вони намагатимуться обмежити прибуток РФ та маніпуляції російського агресора на світовому ринку.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що фіксовані ціни на "чорне золото" набудуть чинності 5 грудня, а з 5 лютого 2023 - на російські нафтопродукти. Однак наразі конкретна сума невідома, її мають погодити найближчим часом.

Читайте також: Покупець називає ціну: як Захід "опустить" Путіна та його нафту

Варто зазначити, що представників країн непокоїть плаваюча ціна, прив'язана до міжнародного стандарту Brent – це може дозволити Кремлю маніпулювати ринком, зокрема, зменшувати пропозицію, що призведе до зростання попиту. Крім того, ціну необхідно буде регулярно переглядати, а отже не уникнути і періодичних зустрічей G7 та Австралії, що передбачає певну бюрократію.

Незважаючи на те, що РФ є одним із найбільших експортером нафти на світовому ринку, їй не вистачає танкерів, які перевозять "чорне золото". Для цього Росія використовує суди власників по всьому світу, зокрема в ЄС та Великій Британії.

Таким чином, у разі незгоди країни-агресорки на фіксовану ціну, танкери не отримуватимуть страховки і відповідно не зможуть заходити до портів.

Важливо те, що фіксовану ціну на нафту планують встановити вище за собівартість її видобутку. Це робиться з метою стимулювати РФ експортувати "чорне золото" на постійних умовах, щоб не страждали інші держави. Так, російська нафта може залишитися на світовому ринку, але Росія буде позбавлена колосальних прибутків.

Водночас компанії чи країни, які намагаються обійти фіксовану ціну, можуть потрапити під так звані вторинні санкції.

Раніше ми писали, як Захід позбавить Росію наддоходів від продажу нафти.