RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Покупець називає ціну: як Захід "опустить" Путіна та його нафту

Формальних заборон не буде, але обхід санкцій стане дорогим задоволенням для порушників

Формальних заборон не буде, але обхід санкцій стане дорогим задоволенням для порушників Фото: Pixabay

Країни Заходу до кінця року збираються запровадити граничну ціну на російську нафту, щоб позбавити РФ наддоходів, які вона спрямовує, зокрема, на війну проти України. Поки що офіційно ця ціна не названа, але, як очікується, вона буде вищою за ту, що прогнозувалася раніше. "Апостроф" розбирався, чи йдеться про "зраду", чи є ризик виникнення дефіциту нафти на світовому ринку, а також як діятиме механізм цінового обмеження.

Забагато буде

Вже незабаром - 5 грудня - наберуть чинності нові санкції, спрямовані на обмеження доходів російського бюджету від торгівлі нафтою. Країни "великої сімки" і ЄС домовилися про те, що вони перестануть закуповувати нафту у країни-агресора взагалі. Виняток складуть Угорщина і Словаччина, яким буде дозволено протягом певного часу зберегти постачання нафтопроводом.

Для того, щоб обмежити можливості Росії компенсувати свої втрати, перенаправивши нафту на інші ринки, вирішено впровадити граничну ціну, яка буде визначена таким чином, щоб, з одного боку, забезпечити певну прибутковість торгівлі російською нафтою, а з іншого - позбавити РФ надприбутків.

Дієвість такої санкції буде забезпечена тим, що країни G7 та ЄС майже повністю контролюють ринки страхових, банківських, брокерських та інших послуг, які необхідні для забезпечення нафтових контрактів. Їм належить також близько 80% танкерів, якими перевозиться нафта. І з моменту впровадження санкцій вони перестануть надавати всі ці послуги за тими контрактами, в яких ціна нафти буде вищою, ніж гранична. Відтак купити нафту дорожче встановленої ціни буде, в принципі, можна, але з перевезенням, страхуванням вантажу, проведенням платежів виникнуть проблеми, які значно збільшать ціну питання.

Читайте: Взялися за велику рибу: чи зуміють силовики посадити за ґрати Богуслаєва та Микитася

За задумом авторів цих санкцій, такі заходи повинні вирішити одразу дві задачі: позбавити Росію значної частини нафтодоларів, якими вона фінансує війну, і при цьому залишити російську нафту на ринку для того, щоб не створювати дефіциту і не провокувати підвищення цін на неї - та й на всю іншу також. Адже частка Росії в світовому експорті складає близько 5%, і просте зникнення цих об’ємів неминуче викличе нікому непотрібний ажіотаж.

Залишилося лише назвати конкретний розмір граничної ціни. Нещодавно Міністерство фінансів США зробило заяву про те, що скоріше за все з 5 грудня вона буде встановлена на рівні 60 доларів за барель.

Ця цифра виявилася вищою за очікування експертів. Вважалося, що гранична ціна повинна мати розмір, який би покривав собівартість видобутку нафти і давав би мінімальний прибуток. За оцінками фахівців, видобуток нафти обходиться російським компаніям в 30-35 доларів за барель. Виходячи з цього, прогнозувалося, що ціна буде встановлена на рівні 40-45 доларів. Також лунали припущення про ціну в 50 долірів за барель.

"За час, поки обговорювалися деталі санкцій, змінилася ціна на світовому ринку, - пояснив у коментарі "Апострофу" координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетман. - Нещодавно країни ОПЕК ухвалили рішення про зниження об’ємів видобутку (точніше країни ОПЕК+, до якої входить також Росія, на початку жовтня погодили скорочення добового видобутку на 2 мільйони барелів – "Апостроф"), що одразу штовхнуло світові ціни вгору. Барель подорожчав з 82 до 95 доларів. Тому довелося з урахуванням цього підвищити і пропоновану граничну ціну для російської нафти".

На думку експерта, така корекція є цілком виправданою. Хоча початково планувалося при визначенні ціни орієнтуватися переважно на собівартість російської нафти, все ж таки доводиться думати і про те, щоб різниця між встановленою граничною ціною і поточною ринковою не була занадто високою.

Звичайно, що Росія і ті, хто продовжить купувати у неї нафту, будуть намагатися обійти санкції. І чим більша буде різниця в ціні, тим буде більший прибуток від цього обходу. Відповідно, тим більше буде спокуса все ж таки порушити санкції. Проте, якщо різниця в ціні буде помірною, то, зваживши труднощі і ризики, більшість покупців дійде висновку, що простіше все ж таки дотримуватися встановленої цінової межі.

У той же час, запропонована ціна, хоча і є вищою за очікувану, все ж таки позбавить Росію значної частини прибутків.

"В бюджет Росії наступного року закладено середню ціну 75 доларів, - говорить Олег Гетман. - Тому, якщо вдасться добитися реального функціонування граничної ціни, це означатиме величезні недонадходження".

Росія вже зараз втрачає досить великі кошти на торгівлі нафтою. Через те, що контакти з агресором стали токсичними для більшості світових компаній, їй доводиться пропонувати партнерам значні знижки.

"В Індію сьогодні Росія продає нафту по 69 доларів за барель, - розповів у коментарі виданню керівник аналітичного напряму мережі "АНТС" Ілля Несходовський. - Невідомо, за яку ціну нафту бере Китай, але, скоріше за все, приблизно за таку ж. Це вже набагато нижче за світові ціну, яка зараз перевищує 90 доларів. А обмеження ціни до 60 доларів позбавить Росію значної частини нинішніх прибутків".

При цьому, на думку експерта, РФ не зможе дозволити собі відмовитися постачати нафту за такою ціною, оскільки вона все ж таки забезпечує надходження до схудлого російського бюджету.

Фото: Pixabay

Проте росіяни, звичайно, розуміють, що вже незабаром їм доведеться зіткнутися з додатковими проблемами.

"Впровадження цього механізму безумовно вплине на ситуацію на ринку, - заявив нещодавно голова "Газпром нєфті" Олександр Дюков. - Якісь складнощі будуть. До кінця ми поки всіх не розуміємо, але будемо їх долати".

Що ж, як кажуть, "прапор у руки".

Росія перша - хто наступний

Нові санкції принципово відрізняються від традиційних тим, що вони не містять суворих заборон. Натомість ймовірним споживачам російської нафти пропонують стимули у вигляді "батога і пряника". Їм загрожують проблеми і додаткові витрати при купівлі її за високою ціною, і навпаки, при купівлі задешево пропонується режим сприяння і повний пакет супутніх послуг. Це пропозиція, від якої досить важко відмовитися, тож бажаючих порушувати санкції, скоріше за все, буде не так уже й багато.

Проте, на думку Іллі Несходовського, цілком ймовірно, що знайдуться країни, які захочуть підтримати Росію, допомогти їй обійти санкції і продати нафту за вищою ціною. А, щоб уникнути проблем з транспортуванням і супутніми послугами, вони можуть вигадати безліч різноманітних схем.

"Наприклад, можна укласти контракт, за яким нафта формально продається по 60 доларів за барель, - говорить експерт. -Але при цьому в пакеті з нею постачається якийсь інший товар за завищеною ціною з таким розрахунком, щоб додатковий прибуток склав 10 доларів на барель поставленої нафти. Або навпаки - покупець постачатиме до Росії якийсь товар за заниженою ціною. Таким чином, реально нафта коштуватиме 70 доларів".

Подібних схем може бути вигадано дуже багато. А тому контрольним органам країн "великої сімки"доведеться докласти немалих зусиль для того, щоб виявити всі шпарини в санкційному режимі і закрити їх. А, оскільки раніше таких механізмів в світі не було, то на те, щоб санкції запрацювали без збоїв, піде деякий час.

"Можливо саме тому пропонується почати роботу санкцій з більш-менш комфортної для Росії ціни, яка забезпечить досить високу рентабельність експорту, - розмірковує Ілля Несходовський. - А, коли буде відпрацьована методика, можна буде повернутися до питання розміру граничної ціни і оперативно змінити її".

Взагалі, коли обмеження ціни стане добре відпрацьованою моделлю, воно може отримати набагато більш широке застосування, ніж це планується зараз. З появою узгодженої позиції найбільших споживачів нафти стосунки на світовому ринку можуть радикально змінитися.

"Саудівська Аравія та інші експортери сприймають цей механізм, як серйозну загрозу, - говорить Ілля Несходовський. - Він може зламати сучасний розклад в світі, коли ціни на нафту диктує картель продавців. Тепер існуватиме ще один картель - покупців, який зможе суттєво впливати на ринкову ситуацію і ефективно протидіяти шантажу експортерів".

Від себе додамо, що США були дуже сильно розчаровані тим, що Саудівська Аравія пішла на скорочення обсягів нафти в рамках угоди ОПЕК+, у зв’язку з чим Вашингтон має намір "відреагувати" на таку політику королівства. Хто знає, чи не будуть застосовані до саудитів аналогічні санкції у майбутньому.

На думку Несходовьского, в майбутньому, коли всі процедури контролю за дотриманням граничної ціни будуть добре відпрацьовані, обмеження цін може бути застосовано і до інших диктаторських режимів, які порушують спокій у світі - Ірану, Венесуели тощо.

Тож можливо через кілька років світ зможе обмежити непомірні апетити експортерів нафти і створити умови для виникнення більш справедливого ринку енергоносіїв.

Для України це дуже важливо, оскільки наша країна дуже залежить від імпорту нафтопродуктів, а зараз, під час війни, все пальне до нас надходить з-за кордону.

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними