RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Українським біженцям у Бельгії платять по 750 євро: як отримати допомогу

Через повномасштабне російське вторгнення багато українців змушені були виїхати за кордон, у тому числі і в Бельгію - тимчасовий захист у ЄС для українців продовжили до березня 2024 року.

Як отримати допомогу у цій країні розповідає VisitUkraine.today.

Зазначається, що Бельгія прихистила уже понад 50 тисяч українських біженців. Українцям, які тікають від війни, в'їхати в країну можна через сухопутних кордон із будь-яким документом, що посвідчує особу. А от через бельгійські аеропорти та морські порти в'їзд дозволений лише із закордонним паспортом. Окрім цього, можна не турбуватися про сертифікат вакцинації від COVID-19, адже обмеження у зв'язку з пандемією скасовані.

Читайте також: Українці у Бельгії отримають підтримку влади: що обіцяють біженцям

Евакуюючи домашніх тварин до Бельгії, варто забезпечити їх чіпом, довідкою про безпечний титр на сказ та ветпаспортом міжнародного зразка.

У день прибуття до українці можуть скористатися правом безкоштовного проїзду в мережі поїздів SNCB. Для цього необхідно пред'явити квиток DB "Helpukraine" або свій український паспорт, ID-картку, чи інше посвідчення особи.

Аби оформити захист по прибуттю до країни потрібно звернутися до Реєстраційного центру для громадян України у Брюсселі, за адресою: 40 Place Victor Horta, 1060 Bruxelles. Заклад працює з 8:30 до 16:00, крім суботи, неділі та святкових днів. Окрім цього можна звернутися до офіційного представника Червоного Хреста, який цілодобово знаходиться на залізничному вокзалі та допоможе зареєструватися.

У центрі українець може отримати універсальний квиток Fedasil Bulk Ticket, яким українець зможе скористатися, аби безкоштовно переїхати до нового помешкання у Бельгії. Легально жити та працювати у Бельгії можна із додатком Annexe 15/Bijlage 15 (додаток 15) та дозволом на тимчасове проживання типу А.

Ті українці, які оформили усі необхідні документи та отримали тимчасовий прихисток у Бельгії можуть претендувати на отримання грошової допомоги, розмір якої залежить від складу сім'ї.

Сума допомоги становить:

  • 1100 євро на людину, яка проживає самостійно;
  • Від 750 євро на одного члена родини
  • від 100 до 200 євро на кожну дитину.

Однак загальна сума виплати на місяць не може перевищувати 1560 євро на сім'ю.

Для оформлення заявки треба звернутися до найближчого центру соціального забезпечення OCMW/CPAS з паспортом та довідкою про оформлення захисту (карту А або довідка Annexe 15/ Bijlage 15).

Раніше ми писали, що Бельгія направила в Україну партію вантажівок Volvo Fassi N10.