RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Закрити небо над Україною та 5-та стаття НАТО: як світ відреагував на удар Росії по Польщі

15 листопада російські ракети впали на територію Польщі, яка є членом НАТО. Це є приводом ініціювати консультації щодо статті 5 Вашингтонського договору та закрити повітряний простір над Україною. Такими заявами світ реагує на черговий злочин окупанта.

"Апостроф" зібрав реакцію західних чиновників на удар РФ по Польщі.

Читайте також: Росія обстріляла ракетами Польщу, є загиблі: влада готує заходи

Оскільки Польща є членом НАТО, вона може задіяти статтю 5, яка передбачає колективну оборону країн-членів Альянсу. У цій статті йдеться: "Якщо одна держава-член стає жертвою збройного нападу, всі інші держави-члени Альянсу вважатимуть цей акт насильства збройним нападом на всі країни НАТО і вдадуться до дій, які вважають за необхідне, щоб допомогти країні НАТО, яка зазнала нападу".

Пентагон

У Пентагоні заявили про те, що зможуть з'ясувати істину про ракети в Польщі, намагатимуться швидше дати інформацію, оскільки хочуть працювати з фактами, а не домислами.

НАТО

Дипломатичне джерело ЗМІ в Брюсселі розповіло про те, що реакція НАТО на інцидент у Польщі залежатиме від заяв Варшави про належність ракет, що впали. У Брюсселі чекають звернення Польщі до НАТО із запитом про консультації щодо повідомлення про падіння двох ракет на її території.

Україна

Президент України Володимир Зеленський також відреагував на інцидент. Він назвав дуже суттєвою ескалацією падіння російських ракет на території Польщі та закликав діяти.

"Сьогодні сталося і те, про що ми давно попереджали. Терор не обмежується нашими державними кордонами. Російські ракети вдарили по Польщі. Скільки разів Україна говорила про те, що нашою країною держава-терорист не обмежиться? Бити ракетами на території НАТО. Це російський ракетний удар по колективній безпеці! Це дуже суттєва ескалація. Потрібно діяти", - заявив глава держави.

Чехія

Міністр оборони Чехії вважає повідомлення про падіння ракети РФ до Польщі доведеними. Про це поінформували начальник чеського Генштабу Реха та керівник військової розвідки Бероун.

"Чи була це помилка або навмисна і провокація, ми скоро дізнаємося. Усі сторони зараз намагаються швидко провести розслідування, зокрема з'ясувати, якого саме типу ракет вони були. Я не можу сказати більше на даний момент. Принаймні ми вважаємо доведеним, що ракети впали на польську територію, інакше начальник Генштабу та директор військової розвідки не повідомили б мені про це, вони б не повідомили мені про якусь дезінформацію, вони вже поговорили зі своїми колегами за кордоном, я вважаю це доведеним. тому, чи це була помилка, провокація чи мета", - заявила глава відомства Яна Черночева.

Угорщина

Міністр оборони Угорщини Криштоф Салай-Бобровницьки провів телефонну розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у зв'язку з інцидентом у Польщі. Про це заявив речник глави угорського уряду Берталан Хаваші.

Латвія

Міністр оборони Латвії Пабрікс заявив про те, що його першою реакцією після того, як росіяни вдарили по території Польщі, була б 4 стаття: закриття та оборона повітряного простору над Україною.

Прем'єр Латвії Артіс Пабрикіс прокоментував подію: "Злочинний російський режим випустив ракети, які потрапили не лише по мирних українців, а й впали на територію НАТО в Польщі. Латвія повністю підтримує польських друзів та засуджує цей злочин" , - написав він.

Естонія

В естонському МЗС заявили про те, що їхня країна готова захищати кожен сантиметр території НАТО.

"Ми повністю солідарні з нашим близьким союзником Польщею", - йдеться у заяві дипломатів.

Словаччина

Міністр оборони Словаччини Яро Надь висловив сильне занепокоєння падінням ракет РФ на Польщу.

"Росія має пояснити, що сталося. Безглузді атаки на інфраструктуру повинні бути негайно припинені. Нерозсудливість Росії виходить з-під контролю. Знаходжуся в тісному контакті з міністром оборони Польщі Маріушем Блащаком та союзниками для координації дій у відповідь", — зробив заяву в Twitter голова оборонного. відомства.

Реакція Росії

У міністерстві оборони країни-окупанта також прокоментували інформацію про падіння ракет Польщі, заявивши про те, що "жодних ударів по цілям поблизу українсько-польського державного кордону російськими засобами поразки не наносилося". Заяви польських ЗМІ та офіційних осіб там назвали "навмисною провокацією з метою ескалації обстановки".

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв про те, що в розвідці США заявляють про те, що 15 листопада російські ракети дійсно перетнули територію Польщі, члена НАТО, через що загинули дві людини.