RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

У Британії знайшли стародавнє намисто та інші цінні артефакти: фото

Археологи з Великобританії знайшли 1300-річне намисто із золота та дорогоцінного каміння, що вважається найдорожчим у своєму роді з усіх коли-небудь знайдених. Імовірно, воно належало королівській особі.

Про це повідомили в Arkeonews.

Археологи Лондонського археологічного музею (MOLA) виявили намисто під час розкопок перед житловою забудовою на землях між Гарполом і Дастоном. Серед прикрас є щонайменше 30 підвісок і намистин із римських монет, золота, гранатів, скла та напівдорогоцінного каміння.

Читайте також: Вкрав півмільйона монет: археологи дізналися, де ховався жорстокий пірат 17 століття

Прикраси віком 1300 років були виявлені в могилі, яка, найімовірніше, належала жінці з високим статусом, можливо, королівській особі.

Фото: Museum of London Archaeology (MOLA)

Найбільшим і найскладнішим компонентом намиста є прямокутна підвіска з мотивом хреста в центрі. Дослідники вважають, що цей виріб, виготовлений із червоних гранатів, оправлених золотом, колись був лише половиною шарнірної застібки, перш ніж його використали повторно. У похованні також було два горщики з декором і неглибоке мідне блюдце.

Рентгенівські знімки, зроблені дослідниками, брил землі, піднятих із могили, виявили ретельно прикрашений хрест із дуже незвичайними зображеннями людських облич, відлитих зі срібла. Реставратори Mola вважають, що великий і дорого прикрашений витвір вказує на те, що жінка була раннім християнським лідером.

Фото: Museum of London Archaeology (MOLA)

Крім дрібних шматочків зубної емалі, за словами експертів, скелет повністю розклався. Однак сукупність знахідок могили дала можливість припустити, що вона належала дуже благочестивій жінці з високим статусом, можливо, королівській особі чи абатисі.

Інші знахідки включають прикрашені горщики, мідний посуд і прикрашений хрест із зображенням людських облич, відлитих зі срібла.

Кілька подібних намист цієї епохи раніше були виявлені в інших частинах Британії, але, на думку дослідників і археологів, жодне не є таким вишуканим, як "скарб Гарпола". Намисто Десборо, знайдене в Нортгемптонширі в 1876 році і зараз зберігається в Британському музеї, є найближчою аналогією.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що їли глядачі гладіаторських боїв у Колізеї.