RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Франція передала для ЗСУ гаубиці TRF1: фото та особливості

Франція продовжує допомагати українцям у боротьбі з російськими окупантами – Україні передали вже шість 155-міліметрових буксируваних гаубиць TRF1, а також артилерійські та ракетні пускові установки та зенітні системи.

Про це повідомляє Ouest-France.

"Франція відправила в Україну велику кількість матеріалів, що охоплюють весь спектр висловлених українцями потреб. Серед них: шість 155-міліметрових буксируваних гаубиць TRF1, 18 самохідних артилерійських установок Caesar, дві ракетні пускові установки LRU і дві зенітні системи Crotale", - заявив Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.

Читайте також: Україна отримає від США допомогу на 400 млн доларів: що входить до пакету

Зазначається, що Україні також надали паливо, протитанкове та зенітне обладнання, шоломи, бронежилети, пайки, прилади нічного бачення, медобладнання та боєприпаси різних калібрів.

Гаубицю TRF1, що передали Україні почали виробляти в 1979 році компанією GIAT. Вона призначена для оснащення артилерійських полків піхотних і танкових дивізій і у неї Напівавтоматичне заряджання.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю французькому телеканалу LCI-TF1 подякував Франції та попросив у Парижа системи ППО Mamba.

"Ми потребуємо протиракетної протиповітряної оборони. Це, безумовно, система Patriot, система IRIS-t, яку ми отримали від Німеччини, система Crotale, яку ми отримали від Франції. Зараз ми просимо і чекаємо допомоги французькою системою Mamba, яка також допоможе нам боротися з іранськими дронами і російськими ракетами", - зазначив український політик.

Варто зазначити, що в арсеналі французької армії є 105 таких буксированих гаубиць калібру 155 мм, із яких лише 12 – досі лишаються в строю, на озброєнні розміщених в Джибуті частин. Власником та постачальником TRF1, які будуть передані для ЗСУ, виступає приватна французька компанія S2M-Equipment, але сам процес відновлення та передачі гаубиць Україні відбувається під контролем Міноборони Франції.

Наголошується, що у наданій техніці варто оцінювати не її вік, а бойові характеристики, порівнюючи їх з російськими аналогами. Деякою мірою гаубиці виступили "попередниками" славетних САУ CAESAR, бо саме для заміни TRF1 в 2000-х роках французька армія й почала замовляти самохідні "Цезарі".

TRF1 має довжину ствола в 39 калібрів, дальність стрільби звичайним снарядом до 24 км, активно-реактивним – до 30 км. Темп стрільби – 6 пострілів на хвилину, обслуга – 7 осіб.

У той же час російські "Мста-Б", можуть витримувати темп стрільби до 7 пострілів на хвилину, але мають дальність стрільби до 24 км звичайним снарядом та до 28 км активно-реактивним снарядом.

Раніше ми писали, що експерт назвав зброю, яка допомогла зупинити Росію.