RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Важкі танки для ЗСУ й не тільки: головне з виступу Столтенберга щодо війни в Україні

Військова допомога Україні - шлях до миру, а виграш країни-агресорки Росії став би не лише трагедією для українців - він би становив загрозу Європі та світовій демократії.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на конференції з безпеки Folk och Försvar у Селені (Швеція).

За його словами, багатьох вразила жорстокість повномасштабного російського вторгнення, хоч НАТО й знало про його наближення. Водночас Столтенберг наголосив, що війна РФ проти України триває ще з 2014 року, тобто з часів окупації Криму та частини Донецької і Луганської областей.

Читайте також: Як зміниться війна в Україні у 2023 році: у розвідці розповіли про стратегію Росії

У виступі генсек НАТО вчергове підкреслив, що військова підтримка Збройних Сил України має значення і входить в інтереси безпеки країн світу, оскільки виграш РФ став би перемогою тиранії над демократією. У зв'язку з цим постачання зброї Україні - це найшвидший шлях до миру.

"Якщо Путін переможе в Україні,це буде трагедією для українців. Але це також небезпечно для нас. Повідомлення для нього й інших авторитарних лідерів полягатиме в тому, щоякщо вони застосують військову силу, то отримають те, що хочуть. Це зробить нас більш уразливими", – додав він.

Зокрема, Столтенберг зауважив, що не виключає можливість постачання Україні важких американських танків Abrams або німецьких Leopard.

"Я бачу необхідність збільшення амбіцій. Ми повинні зробити більше", - заявив Столтенберг.

Водночас, за його словами, повномасштабна війна повинна завершитися за столом переговорів, але до цього моменту пройде багато часу, протягом якого Захід мусить підтримувати Україну зброєю.

Разом з цим Єнс Столтенберг зауважив, що за будь-якого сценарію завершення війни ситуація в Європі з безпекою вже змінилася назавжди, а відносини з РФ залишаться напруженими.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в НАТО бачать ознаки підготовки Росії до нового наступу на Україну.