RU  UA

Що стало приводом для військової операції в Ірані: експерт зробив важливу заяву

Ізраїль розпочав військову операцію на території Ірану з ударів по іранських військових об'єктах з двох можливих причин: розвідка США вказала на отримання Тегераном ядерних технологій та російська активність у регіоні.

Про це в етері Апостроф TV повідомив військово-політичний експерт із Праги Юрій Федоров.

"Не виключено, що приводом стала саме російська активність у регіоні – нещодавній візит до Тегерану спікера російської Держдуми В'ячеслава Володіна. Про що говорили, ми точно не знаємо. Ізраїльська та американські розвідки могли отримати відомості про отримання іранцями ядерних технологій, що для Ізраїлю критичний момент. У розвитку подій також зацікавлені навіть ряд арабських держав", - пояснив він.

Читайте також: Усім приготуватися: що показав удар по Ірану

У такий спосіб Ізраїль продемонстрував реальне місце Ірану в регіоні, а не тільки покарав за підкилимні та небезпечні ігри разом із Кремлем.

"Є версія, що за цими ударами по іранських об'єктах могла стояти сама Росія, але це дуже теоретична версія. Кремлю такі провокації вкрай невигідні, оскільки іранське керівництво через це може переглянути свої відносини з Кремлем і припинити постачання безпілотників та ракет, що для Путіна має надто велике значення. Це дуже тонка гра в провокації, на яку Москва просто не здатна. У РФ і так мало залишилося союзників. Про великих гравців (Індія та Китай) і говорити нема чого. Вони формально говорять про партнерські відносини з росіянами, але відкрито дистанціюються від російської агресії проти України", - наголосив експерт.

Навпаки, у Кремлі такі масовані удари по військових об'єктах в Ірані можуть сприйматися як попередження про те, що не варто "заграватися" в угодах і кулуарних домовленостях, які загрожують інтересам Ізраїлю та США.

"Подивимося тепер, чи ризикне Іран вдарити по Ізраїлю, бо в ізраїльтян у запасі є чимало сил і коштів, щоб зробити іранцям боляче. Досить згадати ударну авіацію - близько 35 літаків F-35, побудованих за технологією "стелс" і невидимих для іранських ППО, які часто-густо складаються з російських систем, не здатних "брати" такі цілі", - резюмував Федоров.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що відбувається в Ірані після атаки дронів на військові об'єкти.