RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

На човнах та літаках: РФ отримала від Ірану нову партію БПЛА далекого радіусу дії

Іран, використовуючи човни та державну авіакомпанію, передав Росії партію вдосконалених БПЛА далекого радіусу дії.

Про це йдеться у матеріалі видання The Guardian.

За даними журналістів, Росія продовжує здійснювати військову співпрацю з Іраном, отримуючи від ісламської республіки озброєння, яке, ймовірно, буде застосовуватись в Україні.

Читайте також: У Дніпрі чути вибухи: що відомо

Так щонайменше 18 удосконалених БПЛА далекого радіусу застосування були передані Чорноморському флоту РФ. Йдеться про безпілотники Mohajer-6, які мають дальність польоту близько 200 км і несуть по дві ракети під кожним крилом, а також 12 ударних дронів Shahed 191 і 129, оснащених ракетами "повітря-земля".

"На відміну від більш відомих безпілотників Shahed 131 і 136, які активно використовувалися Росією в рейдах за цілями в Україні, нові безпілотники призначені для доставки бомб і повернення на базу в цілості і безпеці. Розслідування демонструє зростаючу близькість між Іраном і Росією, які розділяють ворожість до США", - йдеться у матеріалі The Guardian.

Журналісти не виключають, що Росія прагне отримати від Ірану досконаліші безпілотники, які можна зрівняти з турецьким Bayraktar TB2, оскільки українські військовослужбовці з кожним днем більш ефективно ліквідують випущені дрони.

Інсайдери стверджують, що нову партію БПЛА було таємно підібрано іранським судном з бази на узбережжі Каспійського моря, а потім перекинуто на катер російського ЧМФ. Інші безпілотники були відправлені державною іранською авіакомпанією.

"Іран також відправив техніків до Москви, щоб допомогти ввести дрони в експлуатацію. Усього 54 чиновники допомогли інтегрувати контрабандний дрон у ЗС РФ. Безпілотники Mohajer-6, отримані Росією в листопаді, можуть перебувати в повітрі шість годин і працювати автономно. Вони здатні нести 40-кілограмові бомби. Також ударні дрони оснащені високоточними системами візуалізації та наведення", - додали журналісти, коментуючи нову військову угоду між Іраном та РФ.

Раніше ми розповідали, що український "Шахед" здійснив перший успішний запуск.