RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Військовий персонал Ірану бере участь в атаках по Україні: дані ISW

Іран не тільки постачає російському окупаційно-терористичному війську свої дрони "Шахеди", а ще й безпосередньо бере участь в атаках на цивільну інфраструктуру України - іранці виступають як оператори безпілотників та інструктури для російських окупантів.

Про це повідомили в Інституті вивчення війни (ISW).

Іранські військові з Корпусу вартових Ісламської революцію (КВІР) підтримують використання країною-агресоркою Росією дронів. Зокрема, Тегеран передав Москві щонайменше 18 безпілотників далекого радіусу дії контрабандою, використовуючи човни та іранські державні літаки.

Читайте також: Що відбувається в Ірані після атаки дронів на військові об'єкти: нові подробиці

У The Guardian зазначають, що ця контрабандна поставка включала 12 безпілотників Шахед 121 і 129, які, на відміну від Шахедів 131 і 136, здатні завдавати ударів по землі й доставляти корисний вантаж до місця призначення.

Експерти близькі до КВІР вважають, що Іран регулярно надає Росії різні матеріали, які потрібні їй для ведення повномасштабної війни проти України, вантажними літаками Іл-76.

"Ці дані дозволяють припустити, що Росія продовжує покладатися на Іран щодо військової та технологічної підтримки в Україні і що частина іранського персоналу, ймовірно, знаходиться в Україні, безпосередньо підтримуючи російські атаки на цивільну інфраструктуру", - наголосили аналітики ISW.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Росія передасть Ірану винищувачі Су-35, і розповів, що Кремль отримає взамін.