RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Китай серйозно обмірковує постачання летальної допомоги РФ: у США з'явилися докази

Державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив інформацію від західних журналістів, що Китай серйозно думає над можливістю передачі РФ летальної військової допомоги, яку можуть використати окупанти на війні проти України.

Про це він повідомив в інтерв'ю NBC, передає кореспондент "Європейської правди".

Читайте також: На санкції начхати: мікрочіпи з Нідерландів надходять до Росії

Блінкен зазначив, що китайська сторона вже довгий час надає РФ політичну та економічну підтримку, включаючи передачу нелетального обладнання, "намагаючись всидіти на двох стільцях" у контексті широкомасштабної війни в Україні.

ми вкрай стурбовані тим, що Китай розглядає можливість надання летальної підтримки Росії в її агресії проти України. І я чітко заявив, що це призведе до серйозних наслідків, зокрема в наших відносинах. Про це говорив і президент Байден під час своїх кількох зустрічей із Сі Цзіньпіном", - заявив він.

На думку держсекретаря США, з одного боку, Китай позиціонує себе як країну, яка прагне миру в Україні, але з іншого - непублічно постачає нелетальну допомогу Росії і тепер думає про передачу летальної.

"Непублічно, як я вже говорив, протягом останніх місяців відбувалось постачання нелетальної допомоги, що прямо сприяє військовим зусиллям Росії. Є також інформація, яка буде незабаром оприлюднена, згідно з якою Китай серйозно обмірковує постачання летальної допомоги РФ", - поінформував він.

Блінкен не уточнив, про який вид допомоги від влади Китаю йдеться, але зазначив, що "є різні види летальної допомоги, яку вони принаймні обговорюють передати, у тому числі зброю".

Нагадаємо, директор ЦРУ США Вільям Бернс повідомив, що глава КНР Сі Цзіньпін уважно стежить за поганими воєнними результатами Росії у війні в Україні. У той же час він готується до власної війни, зокрема, доручив своєму військовому керівництву бути готовим до 2027 року розпочати її.