RU  UA

Навіщо Лукашенко захотів повернути ядерну зброю до Білорусі: думка опозиціонера

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко завжди вважав сильним рішення про виведення з території Білорусії радянської ядерної зброї.

Про це Апостроф TV розповів білоруський дипломат, заступник голови Об'єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко.

Він заявив, що ніхто не тисне на Лукашенка, щоб він ввів білоруські збройні сили в Україну.

"Це не правильна оцінка ситуації. Не потрібна Путіну сьогодні революція в Білорусії. А вторгнення білоруських збройних сил на територію України означатиме, що навіть якщо один батальйон не підкориться наказу, то це тригер в армії. Навіть якщо сили спеціальних операцій йдуть і виконують наказ. і намагаються потрапити в Україну, то отримують у лоба, за цим йдуть смерті, похорони на території Білорусії, а це вже тригер усередині суспільства. Це не хоче Лукашенко. Але цього і не хоче Путін. Навіщо йому ще проблеми в Білорусії?" , - запитує опозиціонер.

Він також розповів про "мрію всього періоду Лукашенка":

"Що стосується торгу "не хочеш відправляти армію, то ми тоді розмістимо в Білорусії ядерну зброю", так це була мрія всього періоду правління Лукашенка. Він завжди хотів повернути ядерну зброю. Він вважав помилкою рішення про виведення з території Білорусії радянської ядерної зброї. Його ядерна зброя це суб'єктність, це спроба увійти у верхні політичні поверхи у світі, навіть якщо він ніколи не сяде за один стіл із президентом США або прем'єром Великобританії, принаймні вони знатимуть постійно, що існує такий Лукашенко, у якого на території знаходиться ядерна зброя. Це працює на задоволення його самолюбства. Я думаю було укладено угоду: Путін отримує територію Білорусії для розміщення ядерної зброї та створення загрози для України та НАТО, а Лукашенко отримує гарантії, що Росія не скидатиме її з престолу", - розповів Латушко.

Нагадаємо, 25 березня російський президент заявив, що до липня цього року Росія має намір завершити будівництво сховища для тактичної ядерної зброї на території Білорусії. Мовляв, про це його особисто просив Лукашенко, мотивуючи тим, що США розміщують таку саму зброю в багатьох країнах.

  • Вас також може зацікавити:

НАТО вступить у війну в Україні за однієї умови: експерт назвав причину

"Іхтамнети" на ЗАЕС: як зупинити ядерний тероризм Путіна

Через втрати на війні Росія більше покладатиметься на ядерну зброю: у США зробили важливу заяву