RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Талібан оголосив війну Ірану, на кордоні сталися збройні сутички: є загиблі і поранені. Відео

У суботу, 27 травня, відбулася стрілянина біля прикордонного посту між Іраном і Афганістаном: двоє іранських прикордонників і один боєць "Талібану" були вбиті в результаті стрілянини.

Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: США звинуватили ПАР в постачанні Росії зброї і боєприпасів: з’явилася реакція України

Наразі невідомо, що спровокувало інцидент, у якому також постраждали кілька людей, але це сталося на тлі напруженості між двома країнами через права на воду: Іран звинуватив правителів Талібану в Афганістані в порушенні договору 1973 року, обмеживши потік води з річки Гільменд до східних регіонів Ірану. Звинуваченя Талібан відкидає.

У міністерстві національної оборони Афганістану звинуватили іранських військових у відкритті вогню. А один із ватажків талібів навіть пригрозив завоювати Іран, якщо старійшини дозволять оголосити джихад.

"Ми будемо боротися з корумпованою Ісламською Республікою Іран з більшим ентузіазмом, ніж під час війни проти Америки", – заявив він.

Водночас в Ірані звинуватили у розв’язанні конфлікту афганську сторону.

В МЗС Ірану заявили, що їхня країна не визнає талібів. "Ми не визнаємо нинішніх правителів Афганістану і наполягаємо на необхідності створення інклюзивного уряду в Афганістані", – сказали у відомстві.


Під час правління талібів в Афганістані з 1996 до 2001 року десять іранських дипломатів були страчені талібами.

Під час вторгнення США до Афганістану 2001 року Іран співпрацював із військами США та іранський спецназ підтримував Північний альянс під час захоплення Герата. Влітку 2021 року таліби відновили свою владу в Афганістані після виходу США з країни.

Президент США Джо Байден вирішив не продовжувати операцію з евакуації людей, виходячи з рекомендацій американських військових.

Вас також може зацікавити:

"Всі варіанти на столі": США висловилися про можливі військові дії проти Ірану

Навіщо Лукашенко захотів повернути ядерну зброю до Білорусі: думка опозиціонера

Кремлівське лякало: чому Путін знову "качає" ядерну тему