RU  UA

Без житла, роботи і надії: як живуть мешканці Маріуполя, куди прийшов "русскій мір"

Ситуація у тимчасово окупованому Маріуполі залишається плачевною – у місті проблеми з опаленням, компенсацію за знищене житло не виплачують і нема роботи.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.

За його словами, мешканцям постійно щось обіцяють, але слів не дотримуються. Зокрема, це стосується компенсації за знищене житло, адже практика демонтажів продовжується. Спершу обіцяли житло за житло, пізніше – компенсацію за знищене житло. Тепер же маріупольців ставлять у чергу, проте ніякого житла так і немає.

Андрющенко наголосив, що неможливе і створення машинобудівного концерну на базі "Азовмашу".

"Концерном довгий час керували люди, які і притягли в місто "російську війну". Він був розікрадений до такого стану, що його відновити взагалі неможливо. І росіяни навіть не готуються до цього. Так що всі ці балачки - просто інформаційний шум", - розповів він.

Читайте також: Викраденому в Маріуполі підлітку окупанти вручили повістку: він звернувся за допомогою до Зеленського

Територія легендарного заводу "Азовсталь" наразі використовується для зберігання техніки із незаконним вивозом металобрухту, який ділять між собою Пушилін і Кадиров.

З усієї інфраструктури частково використовується тільки комбінат Ілліча. Але металургійного виробництва там нема, максимум випускають тротуарну плитку. Використовується також портова і залізнична інфраструктура.

Андрющенко наголосив, що єдиним підприємством, що відновило роботу є швейна фабрика. Втім, вона не сильно постраждала внаслідок бойових дій.

"Шиють там спецодяг і частково - форму для військових. Проте об’єми виробництва там невеликі", - пояснив він.

Радник міського голови Маріуполя також розповів про активну російську пропаганду спрямовану на те, щоб батьки відправляли своїх дітей навчатися у Росію

"Їм практично не залишають вибору. У батьків вибір - або діти зимують в холодних квартирах, або їдуть вчитися в Москву чи Петербург хоча б у тепло. В цих медіашколах з дітьми працюють російські пропагандисти", - зазначив він.

Андрющенко також додав, що в місцевих школах повністю знищили все українське. Для навчання завезли російські підручники і навчаються діти по російських програмах. У бібліотеки завозиться російська класика.

Раніше ми писали, що 10 листопада на день поліції РФ у Маріуполі підірвали окупанта.

  • Вас може зацікавити:

"Чорний берет" став "чорним пакетом": ЗСУ задвохсотили полковника, який захоплював Маріуполь

Над портом Маріуполя окупанти влаштували димову завісу: що там намагаються сховати

У Маріуполі ППО росіян збила свій літак: відео і всі деталі