RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

США не допоможуть Європі у разі нападу: Трамп пригрозив виходом з НАТО

Експрезидент Сполучених Штатів Дональд Трамп кілька років тому заявляв, що країна одразу вийде із НАТО, тільки-но на Європейський Союз буде здійснено військовий напад. США не надаватимуть допомогу.

Про це пише видання Politico, посилаючись на єврокомісара Тьєррі Бретона.

Читайте також: Буде війна з Росією? Командувач військ країни НАТО зробив важливу заяву

За його словами, такі погрози колишній американський президент озвучив у приватній розмові главі Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн у 2020 році. Бретон стверджує, що теж був на цій зустрічі під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

"Ви повинні розуміти, що якщо на Європу нападуть, ми ніколи не прийдемо вам на допомогу і не підтримаємо вас... До речі, НАТО мертве, і ми підемо, ми вийдемо з НАТО. І, до речі, ви винні мені 400 мільярдів доларів, тому що ви не заплатили, німці, те, що повинні були заплатити за оборону", - наголосив Дональд Трамп.

Бретон озвучив цю історію під час заходу в Європарламенті у Брюсселі 9 січня, перед тим, як Республіканська партія проведе 15 січня кокуси в Айові. Це стане початковим етапом у змаганні Трампа за номінацію на участь у президентських виборах США від республіканців. Представники партії мають обрати з-поміж кандидатів, серед яких Трамп, губернатор Флориди Рон ДеСантіс і ексгубернатор Південної Кароліни Ніккі Хейлі. Як свідчить громадська думка, суперники Трампа значно відстають від нього.

Зокрема, Бретон, який є відповідальним за промислову політику та оборонний порядок денний Євросоюзу, наполягає на посиленні власних можливостей самооборони з огляду на війну РФ проти України. Також він виступає за створення фонду на 100 млрд євро для збільшення виробництва озброєння.

"Це був великий тривожний дзвінок, і він (Трамп, - Апостроф) може повернутися... Тому зараз, як ніколи раніше, ми знаємо, що ми, звичайно, самі по собі. Ми є членами НАТО, майже всі, звичайно, у нас є союзники, але у нас немає інших варіантів, окрім як різко посилити цю опору, щоб бути готовими до всього, що може статися", - сказав єврокомісар.

Нагадаємо, раніше експерти оцінили ймовірність вторгнення Росії до інших країн Північноатлантичного альянсу після війни в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Росія може атакувати країни НАТО: названо час і умови

Фінляндія повністю закриває кордон з РФ

Путін пообіцяв Фінляндії "проблеми" і наказав перекинути більше військ