RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

У Тайвані переміг антикитайський кандидат: що відомо про Лая Цінде

У суботу, 13 січня, на Тайвані відбулися президентські вибори, у яких переміг прозахідний кандидат, представник правлячої Демократичної прогресивної партії 64-річний Лай Цінде, також відомий під іменем Вільям Лай, що підтримує незалежність острова від Китаю.

Про це пише The Wall Street Journal.

Його головним опонентом став кандидат від опозиційної партії Гоміньдан Хоу Юї, який є прихильником зближення з Пекіном. Крім того, вперше в історії політики острова виклик двом головним партіям кинув кандидат від третьої, найпопулярнішої серед молоді Тайванської народної партії Ке Веньчже.

Читайте: Сі Цзіньпін хоче "возз’єднати" Китай з Тайванем

Видання пише, що цей результат, ймовірно, розлютить материковий Китай і посилить напруженість у Тайванській протоці.

За попередніми результатами, він набрав понад 40% голосів, випередивши своїх конкурентів. При цьому передвиборчі опитування показували набагато меншу перевагу Лая Цінде.

Bloomberg повідомляє, що натовп на мітингу бурхливо привітав його, скандуючи "Привіт, президенте!".

Фото: Bloomberg

Паралельно із президентськими виборами на Тайвані також пройшли вибори до парламенту. Але жодна з партій здобути абсолютну більшість мандатів не змогла. Лай Цінде вже зазначив, що, ймовірно, призначить в уряд посадовців з інших партій, та пообіцяв віддавати пріоритет питанням, щодо яких є консенсус серед усіх політичних сил острова. Заяви новообраного президента, як вважає видання, є явним натяком на те, що попри його перемогу, ДПП втратила законодавчу більшість у парламенті.

Новий президент вже закликав Китай визнати свою відповідальність за збереження миру в регіоні.

Офіційні підсумки виборів президента будуть підбиті за кілька днів. Лай Цінде вступить на посаду у травні, коли закінчиться каденція нинішнього президента Цай Інвень, у чиїй адміністрації Лай обіймає посаду віце-президента.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Китай може вступити у війні зі США, зокрема через підтримку Вашингтоном самооборони Тайваню.

  • Читайте також:

У Китаї пригрозили збити літак із Ненсі Пелосі, якщо вона полетить на Тайвань

Небезпечна гра з вогнем: з'явилася перша реакція Китаю на візит Пелосі до Тайваню

Армія Китаю розпочала масштабні навчання навколо Тайваню: вражаюче відео