RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Диктатор Путін підписав із Північною Кореєю угоду про "негайну допомогу": про що йдеться

Північна Корея оприлюднила текст договору, підписаного з РФ під час візиту російського диктатора Володимира Путіна у Пхеньян 19 червня. Він передбачає надання негайної військової допомоги у разі зіткнення будь-якої зі сторін зі збройною агресією.

Про це повідомляє агенція Reuters.

Читайте також: З Північної Кореї Путін рвонув у В’єтнам на переговори. Відео

Водночас, Південна Корея у відповідь зібрала екстрене засідання Ради нацбезпеки, заявивши, що планує розглянути можливість надання військової допомоги Україні, що раніше виключала.

Як зауважує агенція, держЗМІ КНДР поширили підписаний документ під назвою "Договір про всеосяжне стратегічне партнерство". Він фактично поновлює недіючий договір щодо взаємної оборони 1960-х років.

Нова угода передбачає співпрацю в сфері ядерної енергії, розширення дослідження космосу, продовольчої/енергетичної безпеки. Документ став одним із найгучніших кроків РФ в Азії упродовж останніх років, зауважує агенція.

Як йдеться у статті 4 угоди, у разі, якщо якась зі сторін перебуває в стані війни через збройне вторгнення однієї чи кількох держав, інша сторона муситиме без зволікань надати військову та іншу допомогу. При цьому - усіма наявними засобами, згідно зі статтею 51 Статуту ООН і законодавства КНДР і РФ.

Відповідна стаття передбачає право держави-члена вдатися до вжиття заходів індивідуальної/колективної самооборони. Поки невідомо, як договір вплине на війну в Україні.

"Кім повторив заяву Путіна, прямо пов’язавши їхні поглиблення зв’язків із боротьбою проти "гегемоністської та імперіалістичної" політики Заходу та Сполучених Штатів зокрема, включаючи їхню підтримку України. Вашингтон і Сеул дедалі більше стурбовані поглибленням військового співробітництва між Росією та Північчю та звинувачують їх у порушенні міжнародних законів, торгуючи зброєю для використання Росією проти України. Українські чиновники заявили, що знайшли уламки північнокорейських ракет на території своєї країни. Росія та Північна Корея заперечують будь-яку торгівлю зброєю", - нагадує Reuters.

Як зазначив Артем Лукін з Далекосхідного федерального університету РФ, йдеться про договір про військовий союз - перший оборонний альянс Кремля за рамками пострадянського простору. Водночас, положення про взаємний захист не означають автоматичної участі у війнах один одного, переконаний він.

"Залишається побачити, наскільки далеко і наскільки глибоко Росія і Північна Корея зайдуть у своїх альянсних відносинах цього разу. Чи з'являться північнокорейські війська в Україні? Чи надасть Росія військову допомогу КНДР в можливих зіткненнях між КНДР та Південною Кореєю через спірний кордон у Жовтому морі? Зараз нічого не розглядається", - додав експерт.

Нагадаємо, українські експерти вважають, що російський диктатор міг пообіцяти КНДР доступ до космічних технологій в обмін на постачання зброї для війни з Україною.

  • Вас також може зацікавити:

Кім Чен Ин з танку закликав війська готуватися до війни: фото

КНДР провела перші тактичні навчання, що імітували ядерний удар

Північна Корея передала Росії мільйони снарядів: в Сеулі оприлюднили дані розвідки