RU  UA  EN

Понеділок, 8 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Світ

Новини

7 липня

5 липня

Всі новини

Консерватори на виборах у Британії зазнали чи не найбільшої поразки в історії

У Британії пройшли парламентські вибори, які стали вироком для консерваторів. Вперше у своїй історії лейбористи можуть набрати близько 400 місць у Палаті громад.

Як повідомляє ВВС, згідно з офіційним підрахунком голосів лейбористи вже офіційно перемогли у 394 виборчих округах, що забезпечує їм просту більшість у 650-місцевій Палаті громад.

Підрахунок ще не завершився, але нищівна поразка консерваторів очевидна. Прогноз на основі екзитполу передбачає, що лейбористи матимуть 410 місць, а у консерваторів кількість депутатів скоротиться із 345 до 131. Згідно з прогнозом, свої позиції посилить Ліберал-демократична партія, отримавши 61 місце. Партія "Реформа" правого популіста Найджела Фараджа може отримати 13 місц, Шотландська національна партія — 10 місць, Соціал-демократична політична партія — 4 місця, Партія Зелених — 2 місця.

Відомо вже що у своїх округах перемогли лідер лейбористів Кір Стармер, який стане новим прем'єром, і міністр фінансів у тіньовому уряді Рейчел Рівз, яка може посісти другу за значимістю посаду в майбутньому уряді. Також переміг у своєму окрузі прем'єр-міністр Ріші Сунак, який водночас визнав поразку консерваторів і привітав Стармера з перемогою.

Перед виборами Стармер заявив, що продовжить курс на підтримку України: "Лейбористи підтримають зусилля щодо притягнення путінської Росії до відповідальності за її незаконну війну і виступатимуть за створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії". Він також пообіцяв вилучити та використати заморожені російські державні активи для підтримки України.