RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

22 вересня

21 вересня

Всі новини

Американський юрист озвучив схему конфіскації активів РФ на користь України

Американський юрист Лі Буххайт запропонував план вилучення заблокованих у країнах G7 російських активів на загальну суму понад 300 млрд. євро.

Про це він розповів в інтерв'ю DW.

"Сам план досить простий. Потрібен трастовий рахунок у розпорядженні якогось міжнародного органу, наприклад, Всесвітнього банку або Європейського банку реконструкції та розвитку, який зможе поступово виділяти ці кошти на підтримку України. Потім потрібно, щоб країни, на території яких знаходяться ці активи, отримали схвалення своїх законодавчих органів на переведення активів на цей рахунок. Це вже відбулося в США, але левова частка заморожених активів знаходиться в Бельгії, в Euroclear, і тому саме Бельгії доведеться вжити цей крок," — сказав юрист.

На думку Буххайта, конфіскацію необхідно провести до інавгурації президента США 20 січня.

"Часу між результатами виборів у США в листопаді і інавгурацією президента США 20 січня недостатньо. Тому саме час зробити це зараз. Два з половиною роки ми обговорювали доцільність, практичність і законність конфіскації цих активів. Висловлювалися різні побоювання, але, як я вже сказав, єдиний загальний знаменник — це те, що Росія повинна буде виплатити репарації. І саме на цьому має триматися досягнення цієї мети", — заявив юрист.

Він також зазначив, що є різні думки про доцільність і законність вилучення цих коштів.

"Але всі, крім Путіна, сходяться в одному: відповідно до міжнародного права Росія зобов'язана виплатити репарації за шкоду, завдану Україні. Цю війну визнано незаконною ООН і переважною більшістю міжнародної спільноти. Це означає, що РФ зобов'язана виплатити репарації. Обґрунтування для вилучення активів і їх розміщення таким чином, щоб з часом вони могли бути використані на благо України, полягає в тому, що ці кошти будуть розглядатися як аванс по беззаперечному зобов'язанню Росії виплатити репарації", — підкреслив Буххайт..

Він також зазначив, що є різні думки щодо доцільності та законності вилучення цих коштів.

"Але всі, крім Путіна, сходяться в одному: згідно з міжнародним правом Росія зобов'язана виплатити репарації за шкоду, заподіяну Україні. Ця війна була визнана незаконною ООН і переважною більшістю міжнародного співтовариства. Це означає, що РФ зобов'язана виплатити репарації. їх розміщення у такому вигляді, щоб згодом вони могли бути використані на благо України, полягає в тому, що ці кошти будуть розглядатися як авансовий платіж за незаперечним зобов'язанням Росії виплатити репарації”, - підкреслив Буххайт.

Раніше країни-члени G7 домовилися передати Україні 50 млрд доларів від прибутку із заморожених російських активів.