RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

20 вересня

19 вересня

Всі новини

Путін готував свій флот до удару ядерними боєголовками вглиб Європи - Financial Times

Ще до початку масштабного вторгнення в Україну Росія активно готувала свій військово-морський флот до можливих ударів по цілях у Європі з використанням ядерних ракет у разі конфлікту з НАТО.

Про це свідчать секретні документи, ознайомитися з якими змогла Financial Times завдяки західним джерелам.

У документах, підготовлених для офіцерів перед вторгненням, детально розписані цілі дальнього радіусу дії, такі як західне узбережжя Франції і Барроу-ін-Фернесс у Великій Британії.

Раніше FT повідомляла про 29 секретних російських військових файлів, які показують, що Москва розробляла плани з використання тактичної ядерної зброї на ранніх стадіях повномасштабного вторгнення. Нові дані підтверджують, що Росія планувала здійснити серію нищівних ударів по західноєвропейських цілях, значно віддалених від її кордонів з НАТО.

Документи, що датуються періодом між 2008 і 2014 роками, містять список цілей для ракет, які можуть бути оснащені як звичайними, так і ядерними боєголовками. Російські офіцери підкреслюють важливість можливого застосування ядерної зброї на початкових етапах конфлікту.

Аналітики, які вивчили ці документи, відзначають, що дані відповідають оцінкам НАТО щодо загрози ракетних ударів з боку російського флоту дальнього радіусу дії і ймовірності використання Росією ядерної зброї. Карти, створені для презентацій, а не для оперативного використання, демонструють 32 цілі НАТО в Європі для російського військово-морського флоту.

Основні цілі російського Балтійського флоту зосереджені в Норвегії та Німеччині, включаючи військово-морську базу в Бергені, а також радарні станції та об'єкти спецназу.

Документи також підтверджують, що Росія зберегла можливість розміщення тактичної ядерної зброї на надводних кораблях, попри угоду 1991 року між Радянським Союзом і США про її ліквідацію. Серед носіїв тактичної ядерної зброї згадуються "протичовнові ракети з ядерними боєголовками на надводних кораблях і підводних човнах" і "зенітні керовані ракети з ядерними боєголовками для ураження протиповітряної оборони супротивника".

Згідно з виданням, нещодавні навчання, проведені за наказом Путіна, включаючи відпрацювання використання тактичної ядерної зброї, підтверджують актуальність інформації з цих секретних документів в рамках сучасної російської військової доктрини. У червні російські збройні сили проводили тренування з завантаження протикорабельних крилатих ракет П-270 радянських часів на корвети класу "Тарантул" у Калінінграді, де, за даними НАТО, зберігається незадекларований запас тактичних ядерних боєголовок.

Як повідомляв "Апостроф", НАТО веде перемовини щодо розгортання більшої кількості ядерної зброї у відповідь на загрозу з боку Росії та Китаю.