RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

18 вересня

Всі новини

Банки ОАЕ блокують російські платежі за постачання електроніки з Китаю

Через ризик вторинних санкцій банки Об'єднаних Арабських Еміратів почали блокувати російські платежі за постачання китайської електроніки.

Про це повідомляє "Радіо Свобода", з посиланням на "Коммерсант".

В матеріалі посилаються на представника одного з дистриб'юторів електроніки, який зауважив, що банки не проводять платежі, якщо йдеться про техніку з інших країн, яка не надходить в ОАЕ.

"Радіо Свобода" вказує, що російські організації послуговувалися банками в ОАЕ як способом переказати кошти за китайську електроніку, проте самі товари одразу відправляли в Росію. Наприклад, така схема допомагала "поставляти" в РФ 10-20% усіх ноутбуків. Крім того, банківська комісія в ОАЕ становила всього 1-3%, що також приваблювало російські компанії.

Платежі росіян почали блокувати близько місяця тому — ініціатором виступає саме китайська сторона. Зокрема китайські банки почали запитувати в організацій у Дубаї дані про походження коштів, що надходять до них, а також митну декларацію, що саме було вивезено з країни.

Одне джерело наголосило, що за іншою схемою для проведення платежів за китайську техніку комісія дещо більша, що вплине на зростання вартості електронних компонентів - до грудня прогнозують ріст на 5%.

"Після того, як США в червні розширили параметри для введення вторинних санкцій, здійснювати платежі між Китаєм і Росією, навіть у юанях, стало практично неможливо. Частка відмов при платежах із Росії через банки країн Центральної Азії в липні 2024 року зросла на 30%", - підсумовують в повідомленні.

Як повідомляв раніше "Апостроф", після останніх санкційних обмежень стало дуже складно або навіть неможливо здійснювати прямі платежі з Китаю до Росії, навіть у юанях.