RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

28 вересня

Всі новини

Путін знову заявив про готовність до мирних переговорів з Україною

Російський диктатор Володимир Путін заявив про готовність РФ до мирних переговорів із Україною на основі стамбульської угоди.

Про це він сказав на Східному економічному форумі.

"Чи готові ми з ними вести переговори? Ми ніколи не відмовлялися від цього. Але не на основі якихось ефемерних вимог, а на основі тих документів, які були узгоджені та фактично парафовані у Стамбулі", - заявив диктатор.

Путін додав, що у 2022 році з керівництвом України були обговорені всі деталі, однак у процес втрутилася Великобританія і українська влада "пішла іншим шляхом".

За його словами, посередником у переговорах могли б виступити Китай, Бразилія чи Індія.

Нагадаємо, що Стамбульська угода мала на увазі нейтральний статус України, допускаючи вступ до ЄС. Також у документі йшлося про те, що Україна приймає російську окупацію Криму, але не визнає російського суверенітету над ним. Передбачалося, що статус Криму буде визначено протягом 10-15 років після угоди, а про статус інших захоплених російською армією територій Зеленський та Путін мали домовитися на особистій зустрічі. Також угода вводила обмеження щодо чисельності української армії та кількості різних озброєнь.

Як повідомляв "Апостроф", у серпні 2024 року Україна та Росія планували направити делегації в Доху для переговорів про укладання угоди щодо припинення обома сторонами атак на енергетичну інфраструктуру. Проте переговори було зірвано.