RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

27 вересня

Всі новини

У The Washington Post дізналися про зрив таємних перемовин України з РФ

У серпні 2024 року Україна та Росія планували направити делегації до Дохи для переговорів про укладення угоди щодо припинення обома сторонами атак на енергетичну інфраструктуру.

Однак, як повідомило видання The Washington Post з посиланням на дипломатів, ці переговори були зірвані через несподівану військову операцію ЗСУ у Курській області.

Катарці виступали в ролі посередників і зустрічалися окремо з українською і російською делегаціями. Раніше ніде не повідомлялося про можливу угоду та запланований саміт.

Відомо, що російська сторона вважала курську операцію "ескалацією" і зазначила, що Київ не попередив Доху про свій наступ. Хоча Росія не скасувала переговори, делегація Москви запросила "додатковий час" для оцінки ситуації. Українська делегація все ще мала намір прибути до Дохи, але Катар відмовився від односторонньої зустрічі без можливості переговорів.

Дипломат, знайомий з переговорами, повідомив, що Катар обговорював з Києвом і Москвою можливість укладення мораторію на удари по енергетичній інфраструктурі протягом останніх двох місяців і що саміт був майже узгоджений, залишалося лише уточнити деякі деталі.

Після заходу ЗСУ до Курської області російська сторона виявила неприховану неприязнь до укладення угоди. Російський співрозмовник зазначив, що "Путін не буде готовий укладати угоду після Курського наступу", додавши, що російське керівництво не йде на компроміси під тиском.

Офіс президента України повідомив, що саміт у Досі було перенесено "через ситуацію на Близькому Сході", але він відбудеться у форматі відеоконференції 22 серпня. Після цього Київ планує проконсультуватися з партнерами щодо подальших кроків.

У Кремлі та Білий дім відмовилися коментувати ситуацію.

Згідно з дипломатичними джерелами, обидві сторони продемонстрували готовність до переговорів напередодні саміту, але в Україні існували сумніви щодо можливості досягнення результативних угод. Декілька джерел в українській владі вважали ймовірність успіху переговорів невисокою, навіть якщо б не сталося вторгнення в Курську область. Дехто оцінював шанси на успіх у 20%.

Як повідомляв "Апостроф", Путін заявив про неможливість переговорів з Києвом після подій у Курській області. Ключовим завданням Міноборони РФ є "витіснення противника з російських територій і забезпечення надійного прикриття кордонів".