RU  UA  EN

Пʼятниця, 11 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.60
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

11 жовтня

Всі новини

Оголошено лауреата Нобелівської премії миру

Норвезький Нобелівський комітет в п'ятницю, 11 жовтня, повідомив, що лауреатом Нобелівської премії миру 2024 стала японська організація Nihon Hidankyo, яка об'єднує тих, хто вижив після атомного бомбардування Хіросіми і Нагасакі

Про це йдеться в повідомленні на сайті фонду.

В комітеті зазначають:

"Цей масовий рух людей, які пережили атомні бомбардування Хіросіми та Нагасакі, також відомий як "Хібакуша", отримує премію миру за свої зусилля, спрямовані на досягнення світу, вільного від ядерної зброї, і за демонстрацію через свідчення очевидців того, що ядерна зброя ніколи не повинна бути застосована знову".

Нагадаємо, що раніше Нобелівський комітет оголосив, що премія з літератури 2024 року присуджена південнокорейській авторці Хан Кан "за її насичену поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя".

Нобелівську премію з хімії присудили Девіду Бейкеру, Демісу Гассабісу та Джону Джумперу. Лауреатами премії у галузі фізики стали Джон Гопфілд та Джефрі Еверест Гінтон. Премію з фізіології та медицини присудили Віктору Амбросу та Гері Равкіну.