RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Марокко знайшли стародавнє "ательє" - там виготовляли одяг 120 тисяч років тому, фото

На заході Марокко в печері контрабандистів археологи знайшли найдавніше "ательє" часів кроманьйонців, що свідчить про зародження тоді складної культури і виробництва, а також використання і виготовленні одягу.

Про це йдеться в дослідженні, яке опублікували на iScience.

Науковці також знайшли найраніше задокументоване використання зубів морського ссавця - кашалота, і це єдиний підтверджений морський ссавець, що залишилося від плейстоцену в Північній Африці. Експерти припускають, що цей інструмент використовувався як відбірник для додання форми древнім кам'яним знаряддям.

Крім зуба кашалота археологи знайшли 62 інструменти з кісток для виготовлення одягу, якими полірували для гладкості, зіскоблювали кісткові заготовки кам'яним інструментом для створення форми або били по кістці камінням.

Також були знайдені кістки з порізами, характерними при знятті шкури для отримання хутра. Фахівці з'ясували, що хутро добували стародавні люди з піщаних лисиць, шакалів і лісових кішок.

Подібне розвинене виробництво для створення і облачення в одяг є успіхом в культурній та когнітивної еволюції. Однак, ця сфера розвитку людини погано вивчена, тому що хутра і тканини не зберігаються до наших днів.

Фото: iScience

Фото: iScience

Фото: iScience

Нагадаємо, у Китаї виявили найдавніший твір мистецтва, який доводиться ровесником мамонтів і шаблезубих тигрів.