RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Ровесник мамонтів і шаблезубих тигрів: у Китаї виявили найдавніший витвір мистецтва

Китайські археологи продовжують дивувати: не встигли вони розкопати священне бронзове дерево, якому понад 3 тисячі років, як на Тибеті на висоті 4200 м знайшли відбитки дитячих рук, яким понад 200 тис. років.

Про це дослідники розповіли в журналі Science Bulletin.

З'ясувалося, що це найдавніший витвір мистецтва. Окрім того, знахідка показує, що в той час, попри сильний холод, на Тибетському плато жили люди.

Зображення рук часто зустрічаються в печерах, де жили стародавні люди. Зазвичай руку використовують як трафарет, а пігмент наносять по краю руки - як, наприклад, в печерах на Сулавесі в Індонезії або в Ель-Кастільо в Іспанії.

Дотепер ці малюнки вважалися найдавнішими ознаками творчості. Але на Тибетському плато дослідники знайшли сліди дитячих долонь і стоп, що збереглися в гарячому джерелі на травертині, схожому на звичайний накип вапняку, що утворюється в прісній воді. Поки травертин м'який, на ньому можна залишити відбитки. Згодом він перетворюється на камінь, увіковічуючи відмітини.

Команда дослідників виявила п'ять відбитків рук і п'ять - ніг, маленьких, безумовно дитячих. Дитині, яка залишила сліди ніг, було близько семи років, рук - близько дванадцяти.

Відбитки були випадковими і відрізнялися від тих, що могли утворитися при ходьбі або торканні, підкреслюють вчені. Діти залишили їх навмисно - можливо, граючись у грязі, поки дорослі набирали воду в джерелі.

Зазначимо, що 200 тисяч років тому шаблезубі тигри, мамонти і шерстисті носороги були досить поширені в Європі, Азії та Північній Америці.

Нагадаємо, в Південному Китаї під час розкопок поховань віком дев'ять тисяч років, археологи знайшли керамічні посудини зі слідами пивного напою. Це - одне з найдавніших свідчень виробництва і вживання пива.