RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Стримування Росії від застосування ядерної зброї у Східній Європі: Guardian дізналося про нову стратегію США

Адміністрація президента США Дональда Трампа планує знизити обмеження на використання ядерної зброї, а також розробити нову малопотужну ядерну боєголовку для балістичних ракет Trident.

Про це заявив колишній помічник Барака Обами з питань контролю над озброєннями і нерозповсюдженням ядерної зброї Джон Вулфстал, пише видання The Guardian.

У новій концепції ядерних сил США (Nuclear Posture Review, NPR) Пентагон говорить про нову боєголовку для ракет Trident D5, які базуються на підводних човнах, для стримування Росії від застосування тактичної ядерної зброї у конфліктах на території Східної Європи.

Документ NPR планується опублікувати після щорічного послання президента США до Конгресу "Про становище країни", яка прозвучить в кінці січня. Наголошується, що нова політика США у сфері ядерної зброї є більш агресивною, ніж у часи президентства Обами, коли акцент ставився на скороченні ролі ядерного зброї.

За словами Вулфстала, на зазначені заходи США пішли після розробки Росією нової крилатої ракети наземного базування, що, за заявами Вашингтону, є порушенням Договіру про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД) від 1987 року.

Крім цього, каже Вулфстал, США перестануть давати гарантії неядерним державам, що американське атомну зброю не буде використано проти них в разі виникнення конфлікту.

"Люди, які писали цей документ, сказали мені, що вони мали намір послати чітке стримуюче повідомлення росіянам, північнокорейцям і китайцям. І це досить помірна, але сильна мова, яка дає зрозуміти, що будь-яка спроба Росії або Північної Кореї використовувати ядерну зброю призведе до значних наслідків для них самих", - зазначив Джон Вулфстал.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно в Пентагоні заявляли про значні зусилля Росії щодо нарощування ядерної зброї.