RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Супервулкан прокинеться в будь-який момент: вчені попередили про страшну катастрофу

Древній супервулкан Йеллоустоун, розташований на території США, може в будь-який момент активізуватися і знищити як мінімум один континент.

Про це повідомляє портал CBS з посиланням на американських учених-сейсмологів.

Під Єллоустонськиv національниv заповідником на глибині восьми кілометрів "спить" вулкан, який, як повідомляється, одного разу може знову стати активним.

Супервулкан займає більшу частину національного заповідника США, під яким зберігся вертикальний шар магми температурою в 800 градусів за Цельсієм. Американські сейсмологи провели ряд досліджень, щоб з'ясувати ймовірність виверження вулкана, який спить 630 тисяч років.

Сейсмологам вдалося прийти до висновків, що активувати Йєллоустон здатний землетрус. Причому йому навіть не потрібно бути сильним - досить лише, щоб сейсмічна активність утворилася в районі заповідника. Для того, щоб пробудити вулкан, вона повинна скласти не менше шести балів.

Відзначається, що ймовірність подібного результату подій досить велика, хоча зараз немає передумов до появи цього сценарію. Вчені не зафіксували активності тектонічних плит, за якими тепер будуть стежити на постійній основі. Сейсмологи не розповіли про заходи, які можуть бути зроблені в разі виверження вулкана. Відомо лише, що він може погубити велику частину Північної Америки.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", в Йеллоустонськом національному парку в США виявили нову теплову аномалію, що має тенденцію до розширення.