RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Скандал навколо Зеленського і Трампа: в США оприлюднили важливий документ

Комітет з розвідки Палати представників США опублікував текст скарги анонімного співробітника американських спецслужб, який повідомив про липневу телефонну розмову між президентом США Дональдом Трампом і главою України Володимиром Зеленським.

Документ оприлюднено на сайті комітету.

У скарзі інформатор висловив стурбованість тим, що Трамп використовував свою владу, щоб "просити про втручання з боку іноземної держави" в майбутні президентські вибори.

За словами співробітника розвідки, особистий адвокат президента Руді Джуліані "є центральною фігурою в цих спробах".

У документі співробітник американських спецслужб пише, що чиновники Білого дому вжили заходів, щоб "приховати" всі записи телефонної розмови, що відбувся 25 липня 2019 року, особливо в її первісному вигляді розшифровку. Його попросили видалити стенограму бесіди з комп'ютерної системи, в якій такі стенограми зберігаються для координації, доопрацювання та розповсюдження серед чиновників.

"Численні посадові особи Білого дому, безпосередньо знали про дзвінок, повідомили мені, що після початкового обміну люб'язностями президент використовував частину дзвінка для просування своїх особистих інтересів. А саме, він прагнув чинити тиск на українського лідера, щоб він вчинив дії, щоб допомогти президентській заявці на переобрання в 2020 році. За словами посадовців Білого дому, які були безпосередньо інформовані про призов, президент чинив тиск на Зеленського, щоб, зокрема почати або продовжити розслідування діяльності колишнього віце-президента Джозефа Байдена і його сина Хантера Байдена. Ми допомагаємо імовірно розкрити, що твердження про російське втручання в президентські вибори в США 2016 року з'явилися в Україні, з конкретним проханням, щоб український лідер виявив і перевернув сервери, що використовуються Національним демократичним комітетом (DNC) і перевірені американською компанією з кібербезпеки. Crowdstrike, яка спочатку повідомила, що російські хакери проникли в мережі DNC в 2016 році; і зустрітися або поговорити з двома людьми, яких президент назвав як своїх особистих посланників з цих питань, Джуліані і генеральним прокурором Барром, яких президент не раз згадував у розмові", - йдеться в записці.

За словами інформатора, також Трамп хвалив українського генпрокрурора Юрія Луценка і порадив Зеленському зберегти його на цій посаді.

Як повідомляв "Апостроф", колишній віце-президент США Джозеф Байден відповів на опубліковану стенограму телефонної розмови президентів США і України Дональда Трампа та Володимира Зеленського, в якій зокрема говорили про нього.