RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У нас дві війни, і в першій ми точно переможемо: про що Зеленський і Трамп говорили в США

Основні тези зустрічі Зеленського і Трампа в США на тлі скандалу з імпічментом

Основні тези зустрічі Зеленського і Трампа в США на тлі скандалу з імпічментом Фото: president.gov.ua

У середу, 25 вересня, в США на тлі скандалу з імпічментом, до якого без власного бажання виявилася причетною Україна, відбулася зустріч президентів Володимира Зеленського та Дональда Трампа.

Президенти ніби як зійшлися щодо головних питань, і на прес-конференції перед журналістами жартували і були досить спокійні, навіть незважаючи на те, що зустрічі передувала публікація стенограми їхньої телефонної розмови, навколо якої і розгорівся серйозний скандал.

"Апостроф" розповідає, про що говорили президенти під час прес-конференції і що розповіли в прес-службі українського лідера.

Що сказали в Офісі президента України

Зеленський заявив Трампу, що в країні відбувається дві війни: війна на Донбасі й війна проти корупції.

"У нас дві війни. Перша - з корупцією, і ми в цій війні, я впевнений, переможемо. Але моє першочергове завдання - зупинити війну на Донбасі і забрати назад наші території - Крим, Донбас", - сказав Зеленський, подякувавши Трампу за підтримку в цьому питанні.

При цьому він висловив думку, що Україна тільки за підтримки США та ЄС зможе зупинити війну на Донбасі.

Також він заявив, що хоче зробити Україну однією з найбагатших країн Європи, але для цього потрібно перемогти корупцію. Також він підкреслив, що Київ зацікавлений в інвестиціях із США.

Трамп, у свою чергу, назвав Україну стратегічно важливою для ЄС і заявив про важливість збільшення товарообігу між країнами.

Що президенти сказали журналістам

Трамп, вітаючись з журналістами, заявив, що Зеленський прославив його ще більше. Зазначив, що у нього прекрасна репутація. Трамп додав, що США серйозно ставляться до проблем, з якими Україна бореться впродовж багатьох років, зокрема, йдеться про корупцію. Найкраще, на думку Трампа про репутацію Зеленського говорить його бажання подолати корупцію.

Далі він заявив, що Україна і США відмінно співпрацюють, а ситуація в США гідна похвали, оскільки, за словами Трампа, економіка досягла небувалого рівня. І, знову ж таки, Трамп заявив про надію на успішну співпрацю з Україною.

У свою чергу, Зеленський подякував Трампу за зустріч і пожартував, що краще, звичайно ж, спілкуватися перед камерами, ніж з дому. Зеленський зазначив, що вже не вперше приїжджає в Нью-Йорк, але знає, що Трамп ніколи не був в Україні, як і його попередник, який "не знайшов часу" для такого візиту. У зв'язку з цим він попросив Трампа дати слово, що той приїде в "нашу велику країну". На що Трамп скромно відповів: "Я постараюся".

Трамп зізнався, що знає багатьох людей з України. "Це прекрасні люди". У цьому контексті він згадав, що колись йому належав конкурс краси "Міс Всесвіт", і там була переможниця з України (ймовірно, мова йде про Інну Цимбалюк - на фото). Тому він добре пізнав країну.

Трамп додав, що Україна має прекрасний потенціал, на що Зеленський віджартувався: "Я знаю, я ж з цієї країни".

Зеленський також жартівливо зазначив, що Трамп запросив його на зустріч у Вашингтоні, але здається, забув назвати йому дату зустрічі. На це Трамп, вказуючи на журналістів, сказав: "Вони вам повідомлять".

Далі Зеленський подякував Трампу за підтримку України і розповів про дві війни в Україні (дивіться вище).

Трамп, користуючись моментом, знову нагадав Зеленському, що Україна втратила Крим при екс-президентові США Бараку Обамі, а Зеленський парирував, що "у вас тепер є шанс нам допомогти".

Трамп заявив, що минула адміністрація погано спрацювала в ситуації з Кримом, і повторив, що США підтримують і допомагають Україні, але інші країни - Франція, Німеччина - мали б теж більше допомагати. Вони повинні усвідомлювати, що роблять занадто мало для такої важливої для Європи країни, як Україна. Лідери ЄС нібито визнали це перед Трампом, але поки справа не зрушила з місця.

Зеленський же заявив, що Україна зараз стала новою країною, але їй потрібна не допомога, а підтримка. Він зазначив, що тільки разом США, ЄС і Україна зможуть зупинити війну. "Ми готові... Ми найбільша країна ЄС, але ми хочемо бути і найбагатшою країною ЄС".

Трамп зазначив, що в Україні дуже талановиті люди, які роблять дуже якісні речі. "Ми будемо торгувати з вами, і розширювати співпрацю".

Глава США зазначив, що Зеленському за короткий період вдалося досягти прогресу з Росією. "Бажаю вам скоріше закінчити з цією катастрофою".

Зеленський, в свою чергу, підкреслив, що в Україні при владі нова команда, яка проводить нову політику і вже успішно працює над впровадженням реформ. У цьому контексті він заявив, що Україна готова до співпраці і якщо у когось є інвестиційний пропозиції, то "ми в справі".

Трамп же серйозним тоном озвучив головну умову для інвестицій: покінчити з корупцією в Україні. "Це стане великим успіхом для всієї країни" і особистим - для Зеленського.

На цьому спілкування закінчилося, і президенти перейшли до питань журналістів. Всі питання крутилися навколо Джо Байдена і тиску Трампа на Зеленського.

Зеленський сказав, що журналісти все прочитали і додав, що не хоче бути втягнутим в американські вибори. У нас була хороша телефонна розмова (з Трампом). "Ніхто на мене не тиснув", - сказав він.

Трамп також говорить, що ніякого тиску не було. Він натякнув, що справа Байдена - чисто корупційна і Зеленський до неї ніяк не причетний.

"Перемога України над корупцією буде послугою для всього світу".

Трамп також заявив, що Україна буде продовжувати отримувати підтримку з США, але інші країни теж повинні розщедритися. "Обама відправляв Україні подушки, а я - протитанкову зброю", хоча багато хто був проти цього.

"Я сподіваюся, що ви (Зеленський) і президент Путін зможете вирішити проблему. Це було б неймовірне досягнення".

Зеленський, знову говорячи про справу проти сина Байдена, зазначив: "У нас незалежна країна, незалежна прокуратура. У нас ні на кого не можна тиснути". Він підкреслив, що нікому не дзвонив і нікого не просив про те, щоб активізувати справу проти Хантера Байдена.

В Україні є набагато важливіші справи для прокуратури: "Це Іловайськ, Майдан, корупція..." Україна знає, над чим працювати і куди рухатися.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному