RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Посол розповів, яку військову допомогу отримає Україна від США в 2020 році

У 2020 році США в рамках військової допомоги Україні планують передачу трьох кораблів Island.

Про це розповів "Апострофу" Надзвичайний і Повноважний посол України в США Володимир Єльченко.

"Це (кораблі Island - "Апостроф") той же тип, як два попередніх кораблі, переданих нам минулого року, і які вже активно працюють в Чорному морі. І таких буде ще три. Але це непросто - взяти корабель і перегнати його в Одесу. Вони повинні бути переобладнані. Це все зараз відбувається, і ми очікуємо від Пентагону підтвердження за термінами. До кінця року, як я розраховую, ці три корабля повинні перейти в наші руки", - сказав він.

Також за новою інформацією американська сторона хоче передати один корабель середнього класу - більший, називається MarkVI, який зараз знаходиться на озброєнні у Військового флоту США (згідно з інформацією в Інтернеті, даний корабель, згідно з класифікацією, є малим бойовим катером. На катері може бути розміщено 18 осіб, включаючи екіпаж. Конструкція судна дає можливість спускати і піднімати невеликі човни, безпілотні підводні апарати, запускати безпілотні літальні апарати, - "Апостроф").

"Також залишалися невикористаними 30 млн доларів, оскільки американська сторона не могла визначити постачальників. Йдеться про постачання снайперських гвинтівок і гранатометів - це те, що нам на Донбасі потрібно ще "на вчора". Військові кажуть, що гранатомети - найбільш ефективний засіб для придушення провокаційних обстрілів з того боку. Зараз йдуть розмови про те, щоб прискорити цю поставку і протягом місяця ця зброя надійшла в Україну", - зазначив Єльченко.

На наступний рік американська сторона планує поставити Україні ще одну партію Javelin'ів. За словами посла, він називає тільки найвідоміші позиції в поставках. Все це вже знаходиться в дорозі або в процесі вирішення. Затримок з постачання немає.

Також Єльченко заявив, що США очікують список конкретних речей, які потрібні Україні для включення в список допомоги на 2021 рік. Зараз йде бюджетний процес в Конгресі, під час якого ті суми, які запросив Пентагон і Держдепартамент, повинні наповнитися конкретним змістом. Тобто що під ці гроші давати - кораблі, зброю, патрони. А поки що наше Міністерство оборони такий список не передало. Ми очікуємо його з дня на день.

"Можливо, ця затримка пов'язана зі зміною в керівництві Міноборони, але ми дуже чекаємо даний список, щоб передати його в Пентагон і Конгрес. У такому випадку бюджетний процес піде легше, тому що ми не можемо лобіювати в Конгресі якісь суми, що не засновані на конкретних речах. Це я говорю про перспективу на наступний рік", - уточнив Єльченко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Зеленському не потрібна 15-хвилинна зустріч з Трампом і красиве фото - Володимир Єльченко.