RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зеленському не потрібна 15-хвилинна зустріч з Трампом і красиве фото - Володимир Єльченко

Візит Зеленського до Трампа можливий вже влітку

Візит Зеленського до Трампа можливий вже влітку Володимир Єльченко Фото: УНІАН

Експерти прогнозують, що топ-політики США під час президентської кампанії активно розігруватимуть "українську карту". З усіма негативними наслідками, що випливають з цього для Києва. Однак попри різні скандали, в яких так чи інакше фігурує наша держава, у Вашингтоні, схоже, склався консенсус між обома стовпами політичної системи США - демократами та республіканцями - про військову допомогу Україні. Про те, яке озброєння найближчим часом отримає Київ, коли варто очікувати нового посла США в Україні, а також про те, як пандемія коронавируса ускладнює роботу дипломатів, "Апострофу" розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України в США ВОЛОДИМИР ЄЛЬЧЕНКО.

- Ви на посаді посла перебуваєте вже майже три місяці. Як би ви охарактеризували нинішній етап відносин між Україною та Америкою?

- Мені здається, настав новий період в наших відносинах: всі скандали, історія з імпічментом, згадка України часто в негативному світлі, я думаю, залишилися в минулому, зараз я відчуваю сильну двопартійну підтримку України, і про це вони говорять на всіх зустрічах, навіть не чекаючи моїх запитань. У них є розуміння, що Україна не зі своєї вини втрапила в цю історію. І республіканці, і демократи це розуміють. І навіть прості американці розуміють і зі співчуттям ставляться до того, що Україна постраждала від цього. Хоча не можу сказати, що ми сильно страждаємо, адже і фінансова і військова допомога надходить. Ми вже говоримо про плани на 2021 рік. Держдепартамент і Пентагон подали відповідні заявки про суми і види допомоги Україні на наступний рік. Це сума не менша, ніж була в минулому і в цьому році. Так що все йде за планом.

- Як вважаєте, наскільки після невдалого імпічменту змінилася офіційна позиція у Білого дому щодо Києва?

- Мені здається, вона не змінювалася, незважаючи на те, що постраждали деякі конкретні люди, які займалися Україною і які давали свідчення в Конгресі: хтось пішов у відставку добровільно, когось відправили, але це все внутрішні розборки, і ми в цьому не беремо участі. Але підтримка як була сильною, такою вона і залишилася. І те, що Трамп та інші офіційні особи на високому рівні повторюють часто, що за часів колишньої адміністрації Україна не отримувала стільки всього, як отримала при нинішньому президенті США, це дійсно факт. Я не кажу це з метою критики президента Обами. Просто це факт. Якщо раніше було більше моральної підтримки, то сьогодні вона більш конкретна - озброєння, обладнання, гроші і допомога в реформах в Україні.

- Зараз в Америці виборча кампанія і серед демократів Джо Байден поки лідирує. Чи вважаєте ви, що в разі його висунення від демократів риторика Трампа та республіканців буде крутитися в основному навколо української теми, зокрема, навколо скандалу з компанією "Бурісма", з імпічментом, і це знову якось позначиться на відносинах між Україною та Америкою?

- Мені складно прогнозувати, чи буде ця українська карта використовуватися далі в передвиборчій боротьбі...

- Але Трамп недавно в ефірі FOX News якраз про це і сказав...

- Так, він про це дійсно говорив, але поки ніяких змін ми не бачимо. Я можу в цьому зв'язку повторити те, що і президент Володимир Зеленський неодноразово говорив і тепер уже екс-генпрокурор Руслан Рябошапка: між нашими країнами є низка конкретних механізмів про взаємну правову допомогу, наприклад, про співпрацю між генеральними прокуратурами, між правоохоронними органами. Тобто, є можливість це все задіяти. Якщо ми отримаємо офіційні запити від генпрокуратури чи МВС, поліції про проведення якогось розслідування, про надання інформації, то буде зроблено так, як це прописано в наших документах. Поки що, наскільки мені відомо, такі звернення не надходили.

Володимир Єльченко: "Між нашими країнами є цілий ряд конкретних механізмів про взаємну правову допомогу"Фото: УНІАН

- Я думаю, ви чули, що Державне бюро розслідувань відкрило справу проти Байдена. Вона стосується втручання його в роботу колишнього генпрокурора Віктора Шокіна. Чи вважаєте ви, що з боку правоохоронних органів це правильний крок та чи не стане це знову спробою втручання у виборчу кампанію в США?

- Я не можу це коментувати, оскільки ми живемо в правовій державі, і будь-який мій коментар може бути використаний як втручання. Мені невідомі якісь додаткові факти, і якщо справа відкрита і розпочато якийсь процес, то це повинно відбуватися в правових рамках відповідно до нашого законодавства.

- Після звільнення Марі Йованович Вашингтон досі не може призначити керівника посольства. Чому відбувається така затримка?

- Я думаю, що ми трохи перебільшуємо увагу до цього питання, тому що в США існує своя процедура призначення послів. Призначення кандидатів, потім проходження через Конгрес. Але це все віхи видимі, а насправді ще є багато інших питань - підготовка майбутнього посла, вивчення мови і багато іншого.

Як нам говорив Держдепартамент, кандидатура вже підібрана, і вона проходить етапи узгодження. І це в будь-якому випадку може зайняти кілька місяців. Американська сторона не розкриває цих деталей, щоб людину заздалегідь не піддавати репутаційного ризику. Коли ці процедури будуть завершені, вони оголосять, що їде посол. Це станеться в той момент, коли він піде вже на слухання в Конгресі. Поки, напевно, до цього не дійшло і я б не став драматизувати з цього приводу. Тим більше, що в Києві сьогодні є дуже досвідчена тимчасова повірена Крістіна Квін, яка прекрасно працює і ми з нею в контакті і відсутність у неї статусу посла абсолютно не заважає їй проводити офіційні зустрічі в Києві.

- А чи може таке зволікання бути пов'язане з якимись конфліктами між демократами і республіканцями?

- Я не думаю, що це так, та й немає у мене достатньої інформації, щоб стверджувати. Але з того, що я чую - цієї проблеми не існує.

- До президентських виборів посол буде призначений?

- Я думаю, що так. Мені здається, що до літа посол США в Києві буде. Якщо не завадить коронавірус.

- Так, зараз коронавірус вносить свої корективи в різних напрямках.

- Це насправді так. Зараз ми в Посольстві України у Вашингтоні організували цілодобове чергування 24/7, щоб якомога ефективніше допомогти людям повернутися з США додому в Україну. Дипломати і консульські співробітники відповідають на всі дзвінки та повідомлення тих громадян, хто повинен був летіти в Україну після 17 березня, але не зможе через закриття авіасполучення в країні. Звернень дійсно дуже багато, лінії постійно перевантажені через дзвінки, але наш пріоритет - забезпечити можливість повернуться всім громадянам України та іноземцям, у яких є офіційний дозвіл на проживання в країні. Ми зараз над цим активно працюємо.

Посольство України в СШАФото: usa.mfa.gov.ua

Також було багато питань по круїзному судну (Grand Princess, - "Апостроф"), яке стояло в Каліфорнії: спочатку вони випустили тих пасажирів, які хотіли зійти на берег, там було два українця. Ми їх відправили в Україну і вони проходять медичні процедури. Потім залишилося питання по членам екіпажу, серед яких були українці, і в цьому контексті я дуже вдячний керівництву штату за допомогу. Я був на прямому контакті з віце-губернатором штату Каліфорнія Елені Куналакіс і вона нам в цьому питанні дуже сприяла. У нас є результат - 38 членів екіпажу судна відправляються додому в Україну в понеділок 16 березня.

Я вже не кажу про делегації, які планували з Києва їхати, і зараз пішла хвиля скасувань заходів. У Х'юстоні відмінили великий енергетичний форум, наш міністр енергетики повинен був летіти. У Вашингтоні кілька великих конференцій скасували. Скасували щорічні збори Світового банку та МВФ, туди повинні були летіти наші міністри фінансів і економіки, а також представники НБУ. Космічний конгрес в квітні в Колорадо ще поки не скасований, але швидше за все, потрапить під обмеження. Є маса неприємних моментів, але вони стосуються всього світу.

- А що з приводу гіпотетичного візиту Зеленського в Білий дім - знову-таки, розмова про майбутнє, адже ми розуміємо, що зараз це неможливо. У своєму останньому інтерв'ю в The Guardian наш президент сказав, що візит готується, але ніякої конкретики немає. Які зараз справи, чи можна очікувати візит в Білий дім в доступному для огляду майбутньому?

- Я думаю, що так. Хоча знову-таки, ситуація з коронавірусом все змінила, але ми підготовчу роботу поки не припиняли. Інша справа, що за термінами у нас не було ще розуміння. Але в робочому порядку ми говорили про літо цього року, тобто це період між травнем та серпнем, тому що потім почнеться найгарячіша передвиборча пора і тоді буде вже нереалістично говорити про візит, хоча, природно, життєдіяльність президента Трампа не припиняється, як і у всього американського істеблішменту в зв'язку з виборами.

Ми говорили про літо як про робочий варіант, і ми обговорюємо з американськими колегами, і вони цілком згодні саме з такою концепцією візиту, щоб це був не просто візит з 15-хвилинною зустріччю і красивим фото, а візит, наповнений конкретними справами, наприклад, про відкриття нашого нового генерального консульства в Х'юстоні.

Я тільки на днях повернувся з Техасу, там колосальний потенціал: цей штат сам по собі - десята економіка світу. Там потрібно консульство, яке буде займатися як консульськими питаннями, так і питаннями великого бізнесу, інвестицій. У нас є запрошення президенту Зеленському в Каліфорнії. До слова, всіх президентів України запрошували до Каліфорнії, і ніхто так туди і не доїхав. А Каліфорнія - це сьома економіка світу, цей штат за своїми економічними показниками майже як країна з Великої сімки, умовно кажучи. І плюс потрібно підготувати на підписання серйозні документи, у нас є низка ініційованих угод з американцями про обміни в сфері культури, і науково-технічні, і про співпрацю в сфері космосу. Це все можна протягом кількох тижнів або кількох місяців підготувати для підписання і підписати, і в такому випадку це буде хороший, плідний візит. Саме це мав на увазі президент Зеленський, коли сказав, що готовий їхати. Але для цього потрібна підготовча робота.

Лос-Анджелес, штат КаліфорніяФото: Getty images

- А наскільки американська влада готова до співпраці з президентом Зеленським, з новим парламентом, новою політичною пропрезидентською силою?

- З Зеленським готовність співпрацювати була з першого дня і це було підтверджено не раз. Я особисто від Трампа чув, що йому дуже подобається наш президент: мовляв, передайте йому, що я дуже добре до нього ставлюся, у нас прекрасний контакт, незважаючи на всі скандали і стенограми. Тому, мені здається, між президентами ніяких проблем не існує.

Що стосується нового уряду, то, звичайно, американці хочуть трохи подивитися, як воно буде працювати, але я не бачу особливих проблем. Щодо нових міністрів закордонних справ і оборони, то це люди, з якими я працював раніше багато років, і до них в цій країні точно ніяких питань немає.

- На минулому пленарному тижні Верховна Рада проголосувала за недовіру колишньому вже генпрокурору Руслану Рябошапці, якого ви вже згадували. Наскільки я знаю, його активно підтримували в Штатах. Також наскільки я знаю, є бажання у влади звільнити главу НАБУ Артема Ситника, якого теж підтримують Штати. Як вважаєте, чи це все вплине на відносини України та Америки?

- Я думаю, що має пройти певний час. Американці ніколи не судять на рівні емоцій, вони повинні побачити результати роботи. Ніхто не буде говорити, що попередній прокурор був краще або гірше нового, якого ще, до речі, немає. Прийдуть нові люди, покажуть свою роботу, і тоді будуть даватися оцінки. Але я не бачу підстав для того, щоб зміна цих позицій призвела до проблем в наших відносинах. Мені здається, американці будуть нормально співпрацювати з будь-якими людьми, яких призначить Україна.

- З приводу Донбасу. Дуже багато питань до Нормандського формату. Як ви вважаєте, чи можливий формат в трикутнику Україна-США-Росія? Про такий формат, зокрема, говорив Зеленський ще восени, коли згадував про Крим.

- Я думаю, що можливий. Але розумієте, на сьогодні, на жаль, не відбувається ніяких змін в позиції Росії. Кого не впхнеш між нами, це навряд чи щось змінить. Я не бачу у них бажання міняти позицію на якусь більш поступливу. Ми ж не можемо все життя говорити про угоди з Росією, які на 100% відповідатимуть їхнім інтересам.

Якщо ми говоримо про компроміси, то не всі наші кроки сподобаються і українцям, але все одно це буде середина - між інтересами України та інтересами Росії. Але поки це все 100 відсотків, того як хоче Росія: "їх там немає, нас там немає і нічого не відбувається". За таких умов я взагалі не розумію, як можна з ними далі вести розмови і чи будуть у цьому брати участь США...

Володимир Єльченко: "Все одно це буде середина - між інтересами України і інтересами Росії"Фото: Getty images

Поки участь Франції і Німеччини ні до чого не привела. Але Штати як найпотужніша країна світу, звичайно ж, може вплинути на позицію Росії як ніхто інший. І це може бути як політичний тиск, так і санкції. Але ми не бачимо готовності Росії підійти до розуміння того, що для того щоб повернутися в нормальні відносини зі Штатами, вони повинні щось зробити в стосунках з Україною. Але санкції працюють, плюс ще проблеми з ціною на нафту, думаю, вплинуть на їх амбіції.

- Ви згадали про Францію та Німеччину. Як би ви оцінили Нормандський формат, зокрема, риторику цих двох ключових країн Євросоюзу? Чи достатньо тиску з їхнього боку на Росію, враховуючи, що в недалекому майбутньому може статися новий саміт в Берліні? Хоча вже лунають розмови, що саміт може не відбутися...

- Я думаю, що Німеччина і Франція, в першу чергу, керуються своїми національними інтересами. На наш жаль, час від часу інтереси Франції і, в меншій мірі, Німеччини диктуються залежністю від торгівлі або ведення бізнесу з Росією. Потужне економічне лобі є і в тій же Німеччині: там постійно говорять про те, що ми страждаємо від санкцій і їх потрібно скасувати. Безумовно, це впливає на позиції обох країн. І тут потрібно знайти золоту середину між надією, яка досі пір живе в головах багатьох політиків в Європі - про те, що позицію Росії можна змінити шляхом якихось поступок або йдучи їй назустріч, забути про Крим або почати знімати санкції і після цього Росія стане хороша і піде з України. Такого не станеться. Якщо хтось цього не розуміє, то це може викликати лише жаль. Ті, так звані, реформи, які зараз відбуваються в Росії: зміни до Конституції, обнулення, це просто ще раз підтверджує те, що я сказав раніше. Ми це побачили всі в 2014 році...

- На початку розмови ви згадували про допомогу Україні. Чого все ж чекати нам в цьому році? У своєму інтерв'ю "Голосу Америки" ви говорили про те, що три корабля готують до передачі Україні.

- Більшою мірою м'яч знаходиться на нашому боці. Американська сторона очікує списку конкретних речей, які потрібні Україні для включення в список допомоги на 2021 рік. Зараз йде бюджетний процес в Конгресі, під час якого ті суми, які запросив Пентагон і Держдепартамент, повинні наповнитися конкретним змістом. Тобто що під ці гроші давати - кораблі, зброя, патрони. А поки що наше Міністерство оборони такий список не передало. Ми очікуємо його з дня на день.

Можливо, ця затримка пов'язана зі зміною в керівництві Міноборони, але ми дуже чекаємо даний список, щоб передати його в Пентагон і Конгрес. В такому випадку бюджетний процес піде легше, тому що ми не можемо лобіювати в Конгресі якісь суми, які не засновані на конкретних речах. Це я говорю про перспективу на наступний рік.

Будівля конгресу СШАФото: Getty images

Що ж стосується цього року, то, дійсно, запланована передача трьох кораблів Island. Це той же тип, як два попередніх корабля, переданих нам минулого року, і які вже активно працюють в Чорному морі. І таких буде ще три. Але це непросто - взяти корабель і перегнати його в Одесу. Вони повинні бути переобладнані. Це все зараз відбувається, і ми очікуємо від Пентагону підтвердження за термінами. До кінця року, як я розраховую, ці три корабля повинні перейти в наші руки.

Плюс, і це нова інформація, розглядають американці можливість передати нам для початку хоча б один корабель середнього класу - більший, називається MarkVI, який зараз знаходиться на озброєнні у Військового флоту США (згідно з інформацією в Інтернеті, даний корабель, згідно з класифікацією, є малим бойовим катером. На катері може бути розміщено 18 чоловік, включаючи екіпаж. Конструкція судна дає можливість спускати і піднімати невеликі човни, безпілотні підводні апарати, запускати безпілотні літальні апарати, - "Апостроф"). Він би нам дуже не завадив.

Також залишалися невикористаними 30 млн доларів, оскільки американська сторона не могла визначити постачальників. Йдеться про постачання снайперських гвинтівок і гранатометів - це те, що нам на Донбасі потрібно ще "на вчора". Військові кажуть, що гранатомети - найбільш ефективний засіб для придушення провокаційних обстрілів з того боку. Зараз йдуть розмови про те, щоб прискорити цю поставку і протягом місяця ця зброя надійшла в Україну.

А на наступний рік американська сторона планує нам поставити ще одну партію Javelin'ов. Це я називаю тільки найвідоміші позиції в поставках. Все це вже знаходиться в дорозі або в процесі вирішення. Затримок з постачання немає.

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики