RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Мета - посіяти страх: Росія втручалася в ситуацію з афроамериканцями в США

Структури, пов'язані з російською фабрикою тролів, платили тренерам у Нью-Йорку, Флориді та інших частинах США за уроки самооборони для афроамериканців з метою посіяти страх в країні.

Про це повідомляє CNN.

Ще однією метою росіян був збір контактних даних американців, потенційно схильних до пропаганди.

Заходи з навчання самообороні рекламувалися на сайті групи "Чорний кулак" та супроводжувалися слоганами "Будьте готові захищати свої права!" та "Дайте їм знати, що чорна сила має значення".

Група була створена в січні 2017 року й провела низку заходів. Це свідчить про те, що спроби РФ по використанню соцмереж для втручання у внутрішні справи США вийшли далеко за рамки президентської кампанії 2016 року.

Ці дії були скоординовані з іншими російськими заходами по втручанню в американські суспільні питання, включаючи популяризацію мітингів фейкової сепаратистської групи в Техасі, протестів та демонстрацій, які повинні були виглядати, як пов'язані з рухом Black Lives Matters.

Організація "Чорний кулак" звернулася до інструктора бойових мистецтв Омовале Адьювале в січні 2017 року. Сам інструктор заявив, що провів більше десяти занять для цієї групи, не підозрюючи, що за нею стоять росіяни.

За словами Адьювале, спочатку група зв'язалася з ним через Instagram, пізніше він поспілкувався по телефону з чоловіком, який представився Тейлором.

Протягом п'яти місяців інструктор підтримував зв'язок з цією людиною. Тейлор просив його зібрати імена та контактні дані людей, які брали участь у тренуваннях. Так званий "Тейлор" також просив фото та відео з тренувань, нібито як доказ того, що вони проходять.

Група платила вчасно і продовжувала популяризувати навчання Адьювале.

Інструктор розповів, що йому платили 320 доларів на місяць, спочатку через Google Wallet, а потім через PayPal, поки раптово у травні 2017 року не обірвали всі контакти.

Ще один тренер Чак Джеттон повідомив, що він, як і Адьювале, проводив заняття для групи у Флориді.

За словами Джеттона, група зв'язалася з ним спочатку в соціальних мережах, а потім по телефону.

"Вони звернулися до мене і розповіли про завдання. Завдання полягало у навчанні самообороні представників громад з низьким рівнем доходу", - сказав інструктор.

Джеттону платили 100 доларів за урок протягом чотирьох місяців, а групу зазвичай відвідували 8-12 чоловік.

На сторінці Black Fist також перераховані тренери з Каліфорнії та Мічигану, які займалися подібною діяльністю.

Black Fist - рух, координований з РФ. Він позиціонує себе як частину американського руху Black Lives Matters.

Як повідомляв "Апостроф", в кінці травня - початку червня в США пройшли протести після вбивства поліцейськими в Міннеаполісі афроамериканця Джорджа Флойда.

Для придушення протестів, що спалахнули після вбивства Флойда, влада США направила військові патрулі. У різних містах країни було затримано сотні людей, є загиблі.