RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Понад тисячу затриманих, багато загиблих: в США пішли на радикальні заходи через "пекельні" протести

За допомогою військових патрулів влада американського міста Міннеаполіса (штат Міннесота) припинила заворушення і безлад, які виникли під час масових протестів через вбивство афроамериканця Джорджа Флойда при затриманні поліцією. Однак, в інших містах протести не вщухають. ЗМІ повідомляють про сотні затриманих і декількох загиблих.

"Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

Бунт триває

За заявою влади Міннеаполіса, масові заворушення на вулицях були припинені після того, як на вулиці вийшли патрулі військової техніки. Патрулювання проводилося,зокрема, у спальних районах. Бійці Нацгвардії силою заганяли людей по домівках, по незгодних відкривали вогонь гумовими кулями.


Але в інших містах протести все ще не вщухають, незважаючи на введену комендантську годину. Національну гвардію в США закликали вже сім штатів і округ Колумбія.


У вогні протестів вирують кілька районів Нью-Йорка, де в ніч на 31 травня бунтівники спалили поліцейську вантажівку. Раніше розлючені поліцейські в'їхали на двох автомобілях в натовп демонстрантів.

Протести намагаються гасити впроваджені в натовп співробітники безпеки з білими пов'язками на руках.

У Філадельфії в результаті зіткнень постраждали як мінімум 13 поліцейських. У Сіетлі правоохоронці застосували сльозогінний газ і світлошумові гранати.

У Чикаго один з протестуючих вкрав коня у поліцейських і проїхався на ній вулицями міста.

У Північній Кароліні демонстрант випадково підпалив сам себе "коктейлем Молотова".

Загиблі та затримані

ЗМІ повідомляють про загиблих в Індіанаполісі і Окленді, де було вбито співробітника Федеральної служби охорони.

Начальник поліції Індіанаполіса Рендал Тейлор підтвердив, що щонайменше три людини було вбито на тлі протестів ввечері в суботу, 30 травня. У поліції повідомили, що з цього приводу проводиться розслідування і порадили громадянам уникати району, де проходять протести.

В ході масових заворушень в 16 містах США було затримано понад 1,3 тисячі осіб. Близько 500 демонстрантів було затримано тільки в Лос-Анджелесі. При цьому зіткнення між правоохоронцями і демонстрантами спостерігаються в багатьох американських містах.

Як все почалося

Заворушення в США спалахнули після того, як 25 травня в Міннеаполісі при затриманні поліцейськими загинув афроамериканець Джордж Флойд. Білий поліцейський Дерек Шовен повалив його на асфальт обличчям вниз, сів зверху, затиснув шию ногою і утримував, поки той не помер.

Пізніше стало відомо, що у поліцейського великий послужний список з десятками скарг громадян і випадок стрілянини по підозрюваному. За деякими даними, він виявився причетним до трьох смертельних випадків, які сталися під час затримань афроамериканців.

Після цього на вулиці спершу Міннеаполіса, а потім і інших міст США вийшли демонстранти, виступаючи проти насильства з боку поліції. В останні дні на великі акції протесту вийшли в шести штатах. Також незадоволені громадяни виходили на вулиці в штатах Колорадо, Джорджія, Іллінойс, Айова, Індіана, Кентуккі, Луїзіана, Массачусетс, Мічиган, Міннесота (Міннеаполіс), Невада, Північна Кароліна, Огайо, Техас, Вірджинія.

Протестний рух вже вийшло за межі США. Акції солідарності пройшли також в Берліні і Торонто

Детальніше про те, як починалися протести в США читайте в матеріалі "Апострофа": США у вогні: масові протести і заворушення через вбивство охопили всю країну, фото і відео