RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Трамп пом'якшив покарання своєму колишньому раднику, впійманому на брехні

Президент США Дональд Трамп скасував тюремний термін для свого колишнього радника Роджера Стоуна за кілька днів до того, як той повинен був з'явитися у в'язницю.

Про це повідомляється на сайті Білого дому.

Заява про пом'якшення вироку була оприлюднена одразу після того, як апеляційний суд відхилив клопотання 67-річного Стоуна про відстрочку його взяття під варту.

"До нього ставилися дуже несправедливо, як і до багатьох інших у цій справі. Роджер Стоун тепер вільна людина!", - йдеться у заяві Білого дому.

У лютому 2020 року Стоун, давній друг і колишній радник Трампа, був засуджений до 40 місяців тюремного ув'язнення. Трамп наполягав на проведенні нового судового процесу і давав зрозуміти, що готовий втрутитися, щоб пом'якшити покарання для Стоуна.

Стоун був визнаний винним в дачі неправдивих свідчень у ході слухань в Конгресі США, присвячених російському втручанню в президентські вибори 2016 року, і спробах перешкодити правосуддю.

У заяві Білого дому сказано, що Стоун став жертвою містифікації, за допомогою якої противники Трампа і їх союзники в ЗМІ намагалися підірвати його президентство.

Як пише Reuters, мова йде не про помилування, а лише про скорочення тюремного терміну. На відміну від помилування прийняте Трампом рішення не скасовує судимості Стоуна, однак воно звільняє від відбування покарання.

Голос Америки повідомляє , що Стоун подякував Трампу за його рішення, заявивши, що той "врятував моє життя". Раніше він заявляв, що на тлі пандемії коронавірусу і з огляду на те, що йому 67 років, перебування у в'язниці робить його особливо уразливим до вірусу і дорівнювало б смертельному вироку для нього.

Представники Демократичної партії США різко засудили рішення Трампа.

"Стоун брехав і залякував свідків, щоб приховати використання Трампом напад російських хакерів на штаб його опонента", - заявив конгресмен-демократ Адам Шифф.

Колишній віце-президент США а тепер кандидат у президенти Джо Байден сказав, що Трамп "знову зловживає своєю владою, видає це повідомлення ввечері в п'ятницю, сподіваючись уникнути уваги до того, як він шкодить нормам і цінностям, які роблять нашу країну променем світла для решти світу".

Як повідомляв "Апостроф", Стоуну інкримінували лжесвідчення, перешкоджання правосуддю і тиск на свідків. Велика частина звинувачень стосувалася неправдивих свідчень, які дав Стоун в рамках розслідування про передбачуване російське втручання у вибори в США.