RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна закінчиться деміліта­ризацією, але не України – військовий експерт

Михайло Самусь про значення ленд-лізу для України

Михайло Самусь про значення ленд-лізу для України Фото: facebook.com/mykhailo.samus.79

Війна в Україні фактично стала початком Третьої світової. Наразі повторюється історія, коли для боротьби із фашистською Німеччиною Сполучені Штати використали процедуру ленд-лізу. Через 77 років після перемоги над нацизмом Сполучені Штати знов вдалися до ухвалення законодавства про ленд-ліз. Цього разу вже для України, яка бореться з рашизмом та новим аналогом гітлерівської Німеччини - путінською росією.

В рамках ленд-лізу Україна отримає новітнє американське озброєння та якісну перевагу над окупантами, що дозволить піти в контрнаступ. Допоможуть у цьому танки, літаки, артилерія і системи протиповітряної оборони, які наша держава отримає в рамках цієї процедури.

Як працюватиме ленд-ліз та яку зброю отримає Україна? Чому нинішні події - це Третя світова війна? Чим обернеться ця війна для росії в майбутньому? Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт МИХАЙЛО САМУСЬ.

– Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна завдаватиме удари по складах і базах в росії. Таку тактику підтримують і в США, і в британському міністерстві про це також говорили. Що ви думаєте з цього приводу, і якою може бути реакція росії?

– Україна користується правом на самозахист, на самооборону, оскільки росія веде агресивну війну проти нас. Наша держава, звісно, має право захищатися. Навіть, якщо з боку Придністров'я, яке в принципі є суверенною територією Молдови, але не контролюється урядом Молдови, буде нанесений удар по українській території, Україна так само матиме право на нанесення удару у відповідь та проведення військової операції, виходячи з точки зору самооборони. Так само і щодо російської федерації і її території: ми маємо право здійснювати будь-які акції. щоб зупинити агресора.

Якою буде реакція з боку росії, нас, в принципі, не цікавить. Це вже справа розрахунків, чи буде росія наносити ракетні удари по якихось житлових районах чи урядовому кварталу. Це росія поки що може. На жаль, у нас і досі немає систем протиракетної і протиповітряної оборони, через що росія може дозволяти собі такі удари. Але Україна в будь-якому разі має право на нанесення ударів по території росії з метою завдання найбільшої шкоди агресору.

– Щодо захисту та оборони: в США схвалено ленд-ліз для України. Що означає схвалення цієї програми для України та які можливості вона нам надає?

– Відбулося кілька подій. Конференція в Рамштайні створила міжнародну інфраструктуру, яка забезпечить координацію надання військової допомоги Україні. А тепер пішла робота окремих країн. Звісно, що Сполучені Штати тут мають найбільші можливості. Сполучені Штати ухвалили пакет допомоги, який включає 20 млрд доларів для початку, і закон про ленд-ліз, який створює правову основу для того, щоби ці 20 млрд доларів могли бути використані ефективно.

Що означає цей ленд-ліз? Що Україні буде передаватися без жодних бюрократичних проблем будь-яка зброя, якої ми потребуємо. Це і протиракетні та протиповітряні системи. Я сподіваюся, що найближчим часом ми отримаємо Patriot та ті ж NASAMS норвезько-американського виробництва. Це і літаки F-16 або F-15, і американські танки Abrams і самохідна артилерія, і багато-багато всього іншого.

В принципі тут мова йде не лише про озброєння, а й про будь-які матеріальні засоби: і паливо, і харчування, і автомобільна техніка. Будь-які засоби, які допоможуть українській армії функціонувати як потужному механізму для знищення росіян.

– Наскільки, на ваш погляд, це озброєння допоможе безпосередньо на полі бою? Чи підуть наші військові у ефективний контрнаступ?

– Я можу сказати, що кожен з цих видів озброєнь на голову кращий, ніж у росіян. Тобто до війни і до 2014 року особливо, і після широкомасштабного наступу ми завжди казали, що росія нас переважає і в кількісному, і в якісному стані збройних сил. Це очевидно, оскільки росія мала набагато більше ресурсів через торгівлю газом і нафтою з Європою. Десь за останні 10 років вони витратили біля трильйона доларів на переозброєння армії. Хоча, на щастя, здебільшого все вкрали. Тому що ми бачимо, що все одно вони воюють не "Арматами", а танками Т-72, які випускалися в 70-х роках, і так само БТР-82, а не якимись новими зразками озброєння. Літаки у них начебто сучасні, але українська протиповітряна оборона навіть радянською технікою збиває їх досить ефективно.

Літаки F-16 одразу ж встановлюють панування в повітрі. ЗРК Patriot та NASAMS створюють ешелоновану систему протиповітряної та протиракетної оборони, і росіяни вже не зможуть безкарно обстрілювати нас ракетами. РСЗВ HIMARS - це високотехнологічна зброя, в деяких варіантах із дальністю в 300 і більше кілометрів. Тобто це високоточні удари, зокрема й по території росії на 300, а можливо й на 500 км. Що стосується основного танку Abrams, у Сполучених Штатах їх зберігається дуже багато. Тобто кілька сотень цих танків можуть бути легко передані Україні. Це одразу ж створить ситуацію, коли Україна буде здатна проводити активні контрнаступальні дії. І особливо артилерія - це САУ Paladin, які дуже і дуже ефективні і зможуть допомогти Україні.

Поряд з цією допомогою вже є артилерія американська та інших країн, яка надійшла на територію України і починає застосовуватися. В результаті, за кілька тижнів українська армія зможе все ж таки зібратися і почати контрнаступ.

– Тепер цей документ має підписати президент США Джо Байден. На це в нього є 60 днів. Чому саме такий термін, та чи не затягнеться це підписання? Чи зможемо ми якнайшвидше отримати те озброєння?

– 60 днів – це суто законодавча процедура Сполучених Штатів. Сам Байден постійно заявляє, що кожна хвилина зволікання – це життя українців: цивільних, військових. Тому Сполучені Штати і союзники мають якнайшвидше допомогти Україні створити ударний кулак, який би відкинув агресора на територію росії. Тому я думаю, що з цим проблем не буде.

– Якими є умови цього лен-длізу? У відкритих джерелах пишуть про те, що це така довгострокова кредитно-орендна допомога. Зараз надають зброю, а потім за неї доведеться платити. Утім, допомога може бути надана і на безоплатній основі. Власне, з цього приводу, який механізм процедури передбачається?

– Я думаю, що це буде вже вирішуватися після війни. Ідея ленд-лізу під час Другої світової війни полягала в тому, що Сполучені Штати почали допомагати своєму союзнику Великій Британії озброєнням та військовою технікою, якої вона дуже потребувала. Оскільки економічна і фінансова ситуація у Великій Британії була складна, очевидно, що уряд не міг оплачувати таку кількість озброєння та військової техніки. Тому на переговорах між США і Великою Британією було запропоновано такий механізм, коли техніка передається без негайної оплати на умовах лізингу або оренди. Там по кожному напрямку була своя ситуація.

За ті зразки техніки, які після війни залишалися, або якісь інші ресурси, що залишалися у боєздатному вигляді, США могли або забрати собі назад і поставити на озброєння, або перепродати, або здійснити з нею інші акції. Але можна було і залишити це озброєння в складі Збройних сил Великої Британії чи іншої країни-союзниці та оплатити. Тобто це буде вже після війни.

До речі, Радянський Союз, також став учасником ленд-лізу. Без ленд-лізу СРСР навряд чи б виграв, оскільки якраз радянські солдати наприкінці війни воювали фактично американською технікою та літаками. Автомобільна техніка взагалі вся була американська. І продовольство, і паливо тощо. Тобто дійсно це надзвичайно важливий елемент перемоги в Другій світовій війні для всіх союзників.

– Ми знаємо, що "Уралвагонзавод" через санкції зупинив свою роботу. Крім того, під санкційний тиск потрапило виробництво ракет. Головні ракети кремля – "Кинжал" і "Калібр" - можуть відійти на смітник історії. Скажіть, будь ласка, як економічний тиск та закриття виробництв вплине на війну?

– Звісно, росія не зможе воювати проти хоча б тих 43 країн, які зібралися у Рамштайні. Це абсолютно інший потенціал. Крім того, якщо росія все ж потрапить під повну заборону нафто і газопродуктів, це означатиме, що її бюджет десь на 50% перестане отримувати кошти. Це буде величезним ударом не лише для оборонної промисловості, а взагалі для економічної системи російської федерації. Вона буде виживати, а не намагатися будувати якісь ракети.

На жаль, тієї техніки, яка залишилася у росії навіть після Радянського Союзу, тих ракет повітряного базування вистачить ще надовго. Тому я кажу, що перш за все ми маємо створити свою протиракетну, протиповітряну оборону, а потім дивитися, коли вже вони закінчаться в росіян.

У них дійсно шансів на те, що вони збережуть свою оборонну промисловість, фактично вже немає. Я думаю, що війна закінчиться повним розгромом, знищенням та демілітаризацією росії. Цей термін, який вони самі вигадали, буде застосований проти росії. Бо та країна, яка наносить ракетний удар по столиці країни, де знаходиться генеральний секретар ООН, не може мати військову промисловість. Це неадекватна країна, особливо з такими ресурсами. Тому цій країні має бути взагалі заборонено мати збройні сили.

– США вдруге за всю історію вдаються до такого механізму постачання зброї як ленд-ліз. Чи може це говорити про те, що Сполучені Штати твердо переконані в перемозі України, але нам треба трохи допомогти?

– Звісно, це не "трохи". Це тільки початок, тому що ухвалення законодавчих актів – це лише початок процесів. Ми знаємо, що все це поки що на папері, тепер це все треба реалізувати. Тобто потрібні тижні і місяці дуже важкої роботи для того, щоб уся ця техніка стала на озброєння Збройних сил України. Адже треба ще підготувати і базу використання, і базу спеціалістів, і здійснити певні зміни в тактичному побудуванні ЗСУ, бо танки різні, системи різні, артилерія різна. Все це потребує масового перенавчання особового складу.

Я не думаю, що це стане великою проблемою. Особливо, з нашими військовослужбовцями, які мають величезний досвід у використанні радянських систем. Тобто треба буде 2-3 тижні перевчитися на кожній системі. Але знову ж таки, це 2-3 тижні.

Щодо США. Звісно, якщо країна ухвалює такі рішення про надання величезної допомоги Україні - це безпрецедентна допомога, насправді. Якщо порівняти риторику, яка лунала з вуст того ж Байдена, що вони не будуть допускати ескалації конфлікту, вони не хочуть Третьої світової війни, то очевидно, що зараз Третя світова війна вже визнана, зокрема й Сполученими Штатами. Бо в лютому і березні про світову війну говорили лише в Україні. Ми казали про те, що насправді Третя світова вже почалася. Шановні панове союзники, давайте допомагати, тому що у світовій війні має брати участь весь цивілізований світ проти цього монстра, якого, на жаль, виростила сама Європа своїми проплатами газу й нафти. Але рішення, очевидно, ухвалене. США і не тільки братимуть участь у цій війні. Ми бачили 43 країни.

До речі, у Другій світовій війні так і вийшло, що після ухвалення ленд-лізу відбулося оголошення війни. Німеччина оголосила війну Сполученим Штатам, а Сполучені Штати - Німеччині. А тут путін навіть Україні війни не оголосив. Але побачимо, можливо, путін оголосить війну Сполученим Штатам, хоча я дуже й дуже сумніваюся.

– Чи не бачите ви такого символізму з приводу того, що вперше ленд-ліз ухвалювали для боротьби з фашистською Німеччиною, а зараз його застосовують проти росії. Вдруге за всю історію США.

– Символізм абсолютно точний. Більше того, коаліція в Рамштайні - це антипутінська коаліція. Колись створювали антигітлерівську коаліцію, а в Рамштайні створили антипутінську. Одразу Сполучені Штати ухвалили закон про ленд-ліз. Йде певне повторення історії, на жаль. Відбувається реагування цивілізованого світу на однакові фашистські держави. Тоді була гітлерівська Німеччина, а зараз - путінська росія.

На щастя, наші союзники все ж таки вирішили, що вони мають знищити росію. Тобто всі ці заяви про те, що ми маємо нанести таку шкоду росії, коли вона не зможе протидіяти Україні, означають, що росія буде знищена. У всякому разі, у військовому плані росія має бути знищена. І це говориться напряму, без усіляких дипломатичних конструкцій.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів