RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Дефолт дедалі ближче: США готують для РФ жорсткий сценарій за зовнішнім боргом

Вже до кінця травня термін дії ліцензії, яка дозволяє обслуговувати суверенний борг Росії в доларах в умовах санкцій, закінчиться - РФ буде позбавлена можливості обходити ембарго і буде близька до дефолту.

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на неназвані джерела, знайомі із ситуацією.

Повідомляється, що термін дії ліцензії OFAC від 2 березня 2022 року, яка дозволяє транзакції, необхідні для отримання платежів за цінними паперами РФ, закінчується 25 травня і, швидше за все, не буде продовжений. А вже 27 травня Росія буде змушена розплатитися за двома випусками єврооблігацій.

Варто зазначити, що деякі чиновники Мінфіну США наполягали на продовженні ліцензії, щоб Росія продовжувала виплачувати борги, використовуючи при цьому валюту, що надходить до країни. Проте адміністрація Джо Байдена зрештою схилилася до жорсткого сценарію.

Незважаючи на те, що ліцензія OFAC була випущена майже відразу після введення жорстких санкцій, потенційний дефолт суверенного боргу РФ активно обговорюється вже з початку квітня.

Тоді США заблокували Росії можливість платити за доларовими зобов'язаннями із заморожених зовнішніх резервів, заявивши, що Росія має використати для виплат валюту, яка є у неї, або опинитися в стані дефолту.

Раніше ми писали, як дефолт Росії вдарить по економіці країни-агресора.