RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Вважали, що вимерла 100 років тому: на Галапагосах знайшли фантастичну гігантську черепаху

Гігантська галапагоська черепаха з острова Фернандіна, яку вважали вимерлим видом, була знайдена живою. Черепахи Chelonoidis phantasticus генетично відрізняються від усіх інших видів галапагоських гігантських черепах.

Про це повідомляє Тhe Daily Mail.

Це відкриття дало більше дізнатися науковцям про рідкісні види, які можуть зберігатися в ізольованих місцях протягом тривалого часу.

Черепаха Chelonoidis phantasticus дуже схожа на ту, яку дослідники знайшли на острові Фернандіна більше 100 років тому, і обидві вони сильно відрізнялися від черепах всіх інших островів. У вчених з'явилося більше питань після знахідки, зокрема: чи є на Фернандіні ще черепахи, яких можна повернути до програми розведення, як колонізували острів та який їхній еволюційний зв'язок з іншими гігантськими галапагоськими черепахами.

Фото: dailymail.co.uk

Фахівці дали їй ім'я - Фернанда. Вони вважають, що у крові цієї черепахи змішані гени різних галапагоських видів. Вона не така велика, як її батьки. Науковці припускають, що, швидше за все, це пов'язано з рослинністю, яку вона їсть.

Найближчі родичі Фернанди виявилися на далекому від Фернандіни острові Еспаньола.

Фото: dailymail.co.uk

"Питання про те, як батьки дісталися Фернандіни, залишається невирішеним", - уточнили експерти.

Ця знахідка спонукає біологів активніше шукати останніх кількох особин цієї популяції. Відомо, що популяції черепах практично знищили європейські мореплавці, які полювали на них як на їжу.

Фото: dailymail.co.uk

Фото: dailymail.co.uk

Нагадаємо, на острові Святої Олени мешкає гігантська черепаха на ім'я Джонатан. Це найстаріша черепаха світу і водночас найстаріша з нині живих наземних тварин. У 2022 році рептилії-довгожителю виповнилося 190 років.