RU  UA  EN

Вівторок, 15 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.60
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

15 жовтня

Всі новини

КНДР підірвала міжкорейські дороги: у Південній Кореї пояснили, що це означає

Північна Корея підірвала ділянки доріг на своїй території, які з'єднували південну частину півострова з північчю. Це сталося після того, як КНДР звинуватила Сеул у запуску безпілотників над Пхеньяном.

Вибухи сталися на північ від східних і західних кордонів КНДР. Пізніше військові Південної Кореї здійснили попереджувальні постріли в межах свого кордону. Повідомлень про руйнування в Південній Кореї від вибухів не надходило, повідомляє Bloomberg.

На відео, опублікованому південнокорейськими військовими, видно дим, що піднімається над дорогами після вибухів, а північнокорейські війська спостерігають за тим, що відбувається, поблизу.

Південна Корея рішуче засудила дії Північної Кореї, назвавши їх "вкрай ненормальним" актом, що порушує міжкорейські угоди. Дороги були збудовані в рамках спільного проекту двох Корей, а Сеул надав матеріали та обладнання для будівництва.

Хоча інцидент відображує ескалацію напруженості на півострові, він не є ознакою швидкого початку військового конфлікту, кажуть аналітики. Північна Корея в минулому мала тенденцію до провокаційних дій напередодні великих політичних подій за кордоном, включаючи вибори у США.

"Вибух - символічний крок, покликаний підкреслити, що Пхеньян тепер розглядає Південну Корею як ворожу державу. Це не була пряма провокація на адресу Південної Кореї, тому Сеул навряд чи відреагує на це надто гостро, щоб не загострювати напруженість", - сказав Пак Вон Гон, південнокорейський професор, що спеціалізується на міжнародних відносинах

Північнокорейський лідер Кім Чен Ин наполягає на розриві зв'язків зі своїм сусідом, виключаючи можливість мирного об'єднання. Північна Корея обурилася тим, що, за її словами, було проникненням дронів у її повітряний простір з боку Сеула, і наказала артилерійським підрозділам уздовж кордону "бути повністю готовими відкрити вогонь" для негайного удару у разі потреби. КНДР назвала проникнення дронів "військовою провокацією".

Минулого тижня Північна Корея заявила, що "повністю відокремить" свою територію від Південної, звинувативши в загостренні напруженості спільні навчання Сеула зі США та розміщення стратегічних сил США у регіоні.

Раніше Кім Чен Ин пригрозив "без вагань" застосувати всі наступальні сили, включаючи ядерну зброю, якщо хтось спробує посягнути на суверенітет КНДР.