RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

ЄС зробив нову гучну заяву щодо Росії

Верховний представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федеріка Могеріні ввечері 28 червня представила нову глобальну стратегію зовнішньої політики і сфери безпеки Євросоюзу, в якій Росія офіційно названо стратегічним викликом для Європи.

Про це повідомляє Газета.ru.

"Мир і стабільність в Європі більше не можна вважати даністю. Порушення міжнародного права і дестабілізація України на тлі тривалих конфліктів у чорноморському регіоні стали викликом самій суті європейської безпеки", - йдеться в документі.

У новій глобальній стратегії ЄС підкреслюється, що жодна держава не визнає нелегальну анексію Криму з боку Росії і дестабілізацію сходу України".

"Ми посилимо ЄС, зміцнимо наших східних партнерів і відстоїмо їхнє право вільно вирішувати свою політику щодо ЄС. Водночас ЄС і Росія взаємозалежні. Тому ми підемо назустріч Росії, щоб обговорювати суперечності і співпрацювати, якщо і коли наші інтереси будуть збігатися", - наголошується в документі.

Зокрема, ЄС має намір співпрацювати з РФ у сферах кліматичної політики, Арктики, безпеки на морі, освіті, наукових досліджень, а також йдеться про "прикордонне співробітництво".

Як повідомляв "Апостроф. Економіка", у ЄС заявили про критичну залежність РФ від європейських ринків.