RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

ЄС звинуватив Росію в дестабілізації ситуації в Сербії

Голова комітету Європарламенту із зовнішньої політики Девід Макаллістер заявив, що Росія збільшує свій вплив у Сербії – державі-кандидаті на вступ до ЄС.

Про це політик повідомив в інтерв'ю німецькому виданню Die Welt, передає російська редакції DW.

"Росія свідомо проводить в Сербії стратегію дестабілізації. Це привід для серйозного занепокоєння", - сказав Макаллістер.

За його словами, РФ намагається чинити значний вплив на ЗМІ, деяких політиків і громадянське суспільство в Сербії. Як підкреслив євродепутат, незважаючи на те, що ЄС є найбільшим інвестором в Сербії, який планує вкласти в цю країну близько 1,5 млрд євро фінансової допомоги на період до 2020 року на розвиток реформ та економіки, "в той же час Росія сприймається сербським суспільством як головний союзник".

"Балкани - це регіон підвищеної вибухонебезпеки, де в результаті безвідповідальних дій в найкоротші терміни можуть знову пожвавитися конфлікти, які давно вважаються подоланими", - говорить Макаллістер.

Він вважає, що ЄС необхідно "за допомогою сербських політиків і громадянського суспільства зробити свою корисну діяльність ще більш наочною".

Однак відкритим залишається питання, наскільки широко Сербія може співпрацювати з Росією. У 2014 році Белград уклав з Москвою договір про "стратегічне партнерство", який включає в себе обмін розвідувальними даними та спільні військові навчання.

Як повідомляв "Апостроф", вчора в окупований Крим знову приїхали сербські депутати.