RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Смоленська катастрофа: польські експерти заявили про вибух на борту літака Качинського

На борту президентського літака Ту-154М перед катастрофою, ймовірно, стався вибух термобаричного заряду, який пояснює розпад літака на дрібні уламки і значне пошкодження тіл жертв катастрофи. Про це йдеться у фільмі урядової підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи 10 квітня 2010 року, передає "Укрінформ".

Як зазначається у фільмі, багато факторів вказують на те, що на борту польского стався вибух.

"Аварії приладів, що зареєстровано в останніх секундах польоту, повна втрата енергопостачання перед першим контактом із землею, розташування уламків літака, специфічний характер пошкоджень тіл, аеродинамічні дослідження, сила, з якою одні з дверей (літака) були вбито у землю, - ці та багато інших фактів вимагали від комісії сприйняти версію вибуху як повністю реальну", - зазначається у висновках польських експертів.

З метою підтвердження версії вибуху були проведені ряд експериментів з різними вибуховими матеріалами, в результаті яких було встановлено найбільш ймовірну причину вибуху - термобаричний заряд.

Літак президента Польщі Ту-154 розбився при посадці на аеродром "Смоленськ-Північний" 10 квітня 2010 року. На борту перебували 96 осіб, у тому числі колишній польський президент Лех Качинський з дружиною, представники вищого військового командування Польщі, депутати сейму, члени уряду, а також громадські та релігійні діячі.

Національний комітет з розслідування авіаційних подій у 2011 році надав доповідь, в якому говорилося, що аварія сталася через спуск Ту-154 нижче дозволеної мінімальної висоти, в результаті чого він врізався в дерево і впав.

Нагадаємо, 7 квітня міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич звинуватив в організації авіакатастрофи російських контролерів з вишки "Смоленськ-Північний".