RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

ОБСЄ ухвалила важливе рішення щодо окупації Криму Росією

Парламентська асамблея ОБСЄ прийняла Мінську декларацію, де заявляється про відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.

Про це повідомляє "BBC Україна".

У документі міститься заклик до РФ відмовитися від окупації Криму і повернути півострів Україні.

"[ПА ОБСЄ] настійно закликає Російську Федерацію відмовитися від тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, вивести російські окупаційні сили з тимчасово окупованих Автономної республіки Крим та міста Севастополя і повернути їх під контроль уряду України", - наголошується в декларації.

Також у тексті є формулювання "окремі райони Донецької і Луганської областей, які перебувають під контролем російських гібридних сил".

"[ПА ОБСЄ] настійно закликає Російську Федерацію припинити спонсорування терористичної діяльності в Україні за рахунок переміщення бойовиків, грошей і зброї через непідконтрольна уряду ділянка українсько-російського кордону і припинити в будь-якій формі підтримувати незаконні збройні формування в окремих районах Донецької і Луганської областей України, які вчиняють терористичні акти в Україні", - йдеться в документі.

Глава української делегації Артур Герасимов заявив, що тепер цей документ буде направлений в МЗС всіх країн ОБСЄ і буде враховуватися в офіційних рішеннях.

Делегація РФ виступила категорично проти зазначеної частини Мінської декларації ОБСЄ, назвавши її антиросійською. Російська сторона намагалася відхилити частина документа про відновлення суверенітету України, але керівництво ПА ОБСЄ не прийняв запит, оскільки, згідно з процедурою, його потрібно було подавати раніше.

Як повідомляв "Апостроф", МЗС України направив протест на адресу РФ у зв'язку з візитом до Криму Володимира Путіна.