RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

У Польщі офіційно ветували закони, які викликали масові протести

Президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на два з трьох законопроектів щодо реформи судової системи країни, які призвели до протестів населення.

Про своє рішення президент Польщі повідомив в своєму Twitter.

Зокрема, Дуда наклав вето на законопроекти - про негайний розпуск Верховного суду і наділення Сейму повноваженнями призначати суддів Національного судової ради. Однак раніше він підписав третій законопроект, за яким Мін'юст Польщі отримав право призначати суддів загальної юрисдикції.

Найбільш суперечливим в судовій реформі виявився законопроект про Верховному і Національному суді, згідно з яким 15 з 25 членів Національної судової ради обиратимуться польським парламентом.

20 липня цей проект польський сейм (нижня палата парламенту), а в ніч на 22 липня ініціативу схвалив сенат.Таке рішення влади викликало найбільші з моменту приходу до влади Права і справедливості масові протести по всій країні.

Нагадаємо, раніше влада Європейського Союзу почали процедуру притягнення до відповідальності Польщі за порушення законодавства ЄС під час проведення судової реформи.