RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Розслідування катастрофи MH17: Нідерланди отримали ракету для "Бука" від Грузії

Військовослужбовці Нідерландів отримали від Грузії ракету для зенітно-ракетного комплексу "Бук", щоб використовувати її в розслідуванні катастрофи Boeing 777 рейсу MH17, який був збитий над Донбасом в липні 2014 року.

Про це повідомляє телеканал RTL Nieuws, передає "Європейська правда".

Як стверджують журналісти, 21 лютого співробітники нідерландської Служби військової розвідки і Служби безпеки вилетіли в Грузію на військово-транспортному літаку Lockheed C-130 Hercules, який належить Міноборони Нідерландів.

У Грузії вони отримали ракети для ЗРК "Бук". На наступний день вона була доставлена на військову авіабазу Гілзе-Рейен.

Представник прокуратури Нідерландів підтвердив цю інформацію. Він зазначив, Амстердам звернувся до Тбілісі з проханням про допомогу, оскільки Нідерландський криміналістичний інститут радив зібрати якомога більше інформації.

"З цієї причини Об'єднана слідча група (JIT) контактувала з різними країнами, серед яких Фінляндія, Україна та Грузія. Згідно з резолюцією ООН 2166 Грузія надала затребувану правову допомогу, і на початку 2017 року ракета "Бук" стала доступною для кримінального розслідування", - говорить представник нідерландської прокуратури.

Телеканал з посиланням на власні джерела заявив, що Міноборони хоче мати уявлення про ефективність ракети ЗРК "Бук". Зокрема, відомство вивчає, наскільки дана ракета може представляти загрозу для нового винищувача програми JSF (єдиний ударний винищувач). В рамках цієї програми був створений новітній винищувач 5-го покоління F-35.

У свою чергу, видання NOS пише, що це не перша ракета ЗРК "Бук", яка використовується Нідерландами для розслідування катастрофи MH17. Раніше проводилися випробування у Фінляндії, де перевіряли вибухову силу цієї ракети.

Як повідомляв "Апостроф", Об'єднана слідча група з розслідування катастрофи МН17 не готова йти на угоду з Росією в обмін на надання достовірних відомостей про інцидент.