RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Подібних прикладів немає: експерт розповів про проблему сепаратизму в Європі і унікальність Каталонії

Досвід проголошення незалежності Каталонії не варто переносити на інші регіони Європи, оскільки розвиток каталонського сепаратизму є унікальним.

Про це розповів "Апострофу" іспаніст, кандидат історичних наук і викладач історичної програми Українського католицького університету Богдан Чума.

"Я не прихильник того, щоб відразу каталонський досвід переносити на інші так звані "сепаратистські регіони". Так само як і не є прихильником використання цього терміна "сепаратистський регіон". Справа в тому, що каталонський рух - це сепаратистський рух, але треба пам'ятати, що в ньому є ключова відмінність від багатьох подібних рухів в інших країнах Західної Європи", - зазначив вчений.

Він розповів про те, що каталонська нація сформувалася ще в 19 столітті, а рух за незалежність регіону завжди було успішним і мав відносно високу підтримку на виборах.

"Якщо ви знайдете подібний приклад в іншій країні Західної Європи, тоді ми можемо говорити про ще якысь сепаратистські регіони, крім Каталонії. Але подібних прикладів немає. Каталонія є скоріше винятком, ніж одним із прикладів", - розповів Чума.

Проте, для ЄС важливо потроху реформуватися, щоб відповідати на виклики часу, вважає експерт.

"А щодо ЄС - очевидно, це досить складна інституція. Це велика бюрократія, яка працює дуже повільно. Вона повинна реформуватися. І повинна відповідати на виклики часу, а не тільки консервувати ситуацію. Наприклад, вона може переформатуватися з союзу держав в союз народів, націй або союз регіонів, що може вирішити цю ситуацію з сепаратизмом", - розповів він.

Докладніше про перспективи розвитку ситуації в Каталонії читайте в інтерв'ю Богдана Чума "Апострофу" Незалежність Каталонії: відповіді на всі найважливіші питання.