RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Розроблялася тільки в Росії: у Британії зробили важливу заяву про отруту, якою отруїли екс-розвідника Скрипаля

Речовина нервово-паралітичної дії під назвою "Новачок", яким був отруєний екс-агент ГРУ РФ Сергій Скрипаль у Солсбері, виготовляється лише в одному місці – місті Шихани Свердловської області РФ, що випливає з інформації, яку російська сторона протягом декількох років передавала Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ).

Про це заявив експерт по хімічній зброї, колишній командувач полку хімічної, біологічної і радіологічної захисту Хеміш де Бреттон-Гордон, передає видання The Guardian.

У місті Шихани знаходяться дослідні лабораторії, які спеціалізуються на хімічному та радіологічному зброю.

" ОЗХЗ повинна якомога швидше дістатися до Солсбері для незалежного розслідування, а потім відправитися в Росію, щоб відвідати місце зберігання (речовини "Новачок", - ред.). Якщо їм [Росії] нема чого приховувати, навіщо їм накладати вето? Це було б визнанням провини. Я думаю, що Путін зробив свою першу велику помилку за довгий час", - сказав де Бреттон-Гордон.

Хеміш де Бреттон-Гордон наголосив, що місто Шихани є єдиним місцем розробки і виробництва речовини "Новачок", заперечуючи, що воно може здійснюватися в інших державах колишнього СРСР, включаючи Узбекистан і Україна.

Колишній радянський хімік Вил Мирзаянов, який працював над програмою "Новачок" перед тим, як емігрувати до США, у своїй книзі "Державні секрети: хроніка інсайдера російської програми з хімічної зброї" писав, що зазначене отруйна речовина було зароблено в період з 1071 по 1973 роки вченим Петром Кирпичевим в місті Шихани.

Видання зазначає, якщо РФ заблокує розслідування ОЗХЗ на своїй території, то організація може звернутися до Ради Безпеки ООН, де Росія має право вето. Однак унаслідок цього питання може бути винесено на Генеральну Асамблею ООН, де у Москви право вето відсутня.

Докладніше про ситуацію з замахом на Сергія Скрипаля читайте в матеріалі "Апостроф": Путін змінює правила, будуть нові вбивства по всьому світу - приватна розвідка США